De Wet open overheid (Woo) is een initiatiefwet uit 2012, die tot doel heeft om overheden en semi-overheden transparanter te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is.
Belang van deze ontwikkeling
De wet geeft regels over het actief openbaar en toegankelijkheid maken van overheidsinformatie en moet ervoor zorgen dat deze beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
In januari 2019 hebben de initiatiefnemers Snels en van Weyenberg een gewijzigde versie van het initiatiefwetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel is aangepast om tegemoet te komen aan kritiek over de uitvoerbaarheid en de kosten van het eerdere voorstel. In een eerste reactie heeft de VNG op hoofdlijnen positief gereageerd op het aangepaste wetsvoorstel. Naar verwachting vind de parlementaire behandeling in 2020 plaats.
De kern van de wet is tweeledig. Ten eerste verplicht de wet overheidsorganisaties documenten in de volgende elf categorieën actief openbaar te maken:
- Wet- en regelgeving;
- Organisatiegegevens;
- Raadsstukken;
- Bestuursstukken;
- Stukken van adviescolleges;
- Convenanten;
- Jaarplannen en -verslagen;
- Wob/Woo-verzoeken;
- Onderzoeken;
- Beschikkingen;
- Klachten.
Ten tweede verplicht de Woo gemeenten om de informatiehuishouding op orde te brengen. De bepaling uit de Archiefwet, dat gemeenten documenten in een goede, geordende en toegankelijke staat moeten bewaren, wordt herhaald in de Woo. Hiermee is een aanzienlijke doorlooptijd gemoeid, de Memorie van Toelichting noemt een mogelijke termijn van acht jaar.
Proeftuinen Woo
De VNG is in 2019 begonnen met de voorbereidingen om gemeenten bij de invoering van de Wet open overheid te ondersteunen. Zo werken wij met enkele tientallen gemeenten samen in een zestal Proeftuinen Woo. In die proeftuinen doen we kennis en ervaring op met de verschillende deelaspecten van de wet.
Fases
VNG'ers over de Woo & Achtergrondinformatie
In vijf korte video’s gaan medewerkers van de VNG in op verschillende aspecten van de Woo.
De Woo in het algemeen
De Woo proeftuinen
Juridische aspecten van de Woo
Implementatie van de Woo
Architectuur en standaarden van de Woo
Meer achtergrondinformatie
Hieronder vindt u meer achtergrondinformatie over de Woo in de vorm van een nieuwsbericht en een ledenbrief van de VNG plus het Wetsvoorstel Wijzigingswet Woo en de Memorie van toelichting Wijzigingswet Woo.
- VNG op hoofdlijnen positief over nieuw voorstel Woo
- VNG Ledenbrief over Wetsvoorstel open overheid
- Wetsvoorstel Wijzigingswet wet Wet open overheid
- Memorie van toelichting bij Wijzigingswet Wet open overheid