De Wet open overheid (Woo) is een initiatiefwet uit 2012, die tot doel heeft om overheden en semi-overheden transparanter te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Het wetsvoorstel is in april 2016 door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft de behandeling opgeschort om ruimte te geven voor nader onderzoek naar de impact van de wet voor overheden.
Belang van deze ontwikkeling
De wet stelt regels op over toegankelijkheid en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Deze wet of een opvolger daarvan, vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
In januari 2019 is de Wijzigingswet Wet open overheid bij de Tweede Kamer ingediend. De verwachting is dat deze in het najaar van 2019 wordt besproken in het parlement. De kern van de wet is dat overheidsorganisaties verplicht zijn om meer categorieën documenten actief openbaar te maken. Het gaat daarbij om de volgende elf categorieën:
- Wet- en regelgeving;
- Organisatiegegevens;
- Raadsstukken;
- Bestuursstukken;
- Stukken van adviescolleges;
- Convenanten;
- Jaarplannen en -verslagen;
- Wob/Woo-verzoeken;
- Onderzoeken;
- Beschikkingen;
- Klachten.
Hiernaast geldt onder de Woo een inspanningsverplichting voor bestuursorganen om bij de uitvoering van hun taak uit eigen beweging documenten openbaar te maken. Daarbij gaat het in ieder geval om informatie over het beleid, inclusief de voorbereiding, uitvoering, naleving, handhaving en evaluatie. Uitgezonderd zijn situaties waarbij dit niet redelijkerwijs mogelijk is zonder evenredige inspanning of kosten of wanneer met openbaarmaking geen redelijk belang wordt gediend.
Proeftuinen Woo
VNG Realisatie ontwikkelt momenteel programma’s die gemeenten ondersteunen bij de invoering van de Wet open overheid. Zo bereiden wij met enkele tientallen gemeenten een zestal proeftuinen Woo voor. In die proeftuinen doen we kennis en ervaring op met de verschillende deelaspecten van de wet.
Fases
VNG'ers over de Woo & Achtergrondinformatie
In vijf korte video’s gaan medewerkers van de VNG in op verschillende aspecten van de Woo.
De Woo in het algemeen
De Woo proeftuinen
Juridische aspecten van de Woo
Implementatie van de Woo
Architectuur en standaarden van de Woo
Meer achtergrondinformatie
Hieronder vindt u meer achtergrondinformatie over de Woo in de vorm van een nieuwsbericht en een ledenbrief van de VNG plus het Wetsvoorstel Wijzigingswet Woo en de Memorie van toelichting Wijzigingswet Woo.
- VNG op hoofdlijnen positief over nieuw voorstel Woo
- VNG Ledenbrief over Wetsvoorstel open overheid
- Wetsvoorstel Wijzigingswet wet Wet open overheid
- Memorie van toelichting bij Wijzigingswet Wet open overheid