Het laatste nieuws

29/11/2021

Fiets of rijwiel? Eenduidigheid bespaart tijd

De tweede kwartaalupdate van de UPL (Uniforme Productnamenlijst) op 15 november jl. bevat een geschoonde lijst en nieuwe toevoegingen. Het lijkt een wat saaie update, maar bij deze wij helpen u graag uit uw droom. De UPL is belangrijk en gaat steeds belangrijker worden in de dienstverlening van gemeenten richting burgers, bedrijven en instellingen. Hieronder een update van de projecten die VNG Realisatie uitvoert voor en door gemeenten en die straks gevolgen hebben voor de ‘juiste woordkeuze’ ter verbetering van de snelheid van samenwerken.
Lees verder

24/11/2021

De inspiratiebijeenkomst Omnichannel op 18 november gemist?

Was u niet in de gelegenheid om de Omnichannel inspiratiebijeenkomst van vorige week bij te wonen? De bijeenkomst en negen breakout-sessies zijn terug te kijken.
Lees verder

24/11/2021

Informatiesessie Single Digital Gateway voor online dienstverlening gemeenten

Uw gemeente moet vanaf december 2022 informatie over producten en diensten ontsluiten via YourEurope.eu (Single Digital Gateway). Laat u op tijd informeren over de gevolgen voor uw gemeente. In een online informatiesessie op 7 of 15 december hoort u in 45 minuten wat de VNG doet en wat uw gemeente zelf moet regelen om uw online dienstverlening klaar te maken voor de eisen van deze Europese verordening.
Lees verder

Overig nieuws

23/11/2021

Eerste gemeenten onafhankelijk van Gemnet

Per november 2021 hebben de eerste gemeenten hun migratieproject van Gemnet naar GGI-Netwerk (onderdeel van Diginetwerk) afgerond. Voor gemeenten is dit een belangrijke stap; met één GGI-Netwerk aansluiting kunnen gemeenten nu veilig, eenvoudig en voordelig hun landelijke voorzieningen en clouddiensten ontsluiten zonder dat daarvoor nog andere koppelingen nodig zijn. Bovendien bepalen gemeenten zelf hoe en wanneer er wordt doorontwikkeld op GGI-Netwerk.
Lees verder

23/11/2021

Vierde week van Grip op Informatie is online te bekijken

Van 4 tot en met 11 november heeft de vierde week van Grip op informatie plaats gevonden. Veertien verschillende webinars zoomden in op thema's die gekoppeld zijn aan de Wet open overheid en de Archiefwet. Ruim 1.400 unieke deelnemers bezochten één of meerdere webinars. De opening werd verricht door Rob van der Zwaag, burgemeester van de gemeente Veere. Rob van der Zwaag benadrukte dat het belangrijk is dat gemeentes investeren in geld, systemen en in uren om de informatiehuishouding op orde te krijgen. Hij verwacht ook dat de meeste gemeentes nog veel moeten doen in aanloop naar de inwerkingtreding van de wet open overheid per 1 mei 2022. Op lange termijn verwacht Van der Zwaag dat het de gemeentes besparingen oplevert als de informatiehuishouding goed op orde is.
Lees verder

23/11/2021

GemeenteDelers 2022: inschrijven kan nog tot 5 december!

De competitie waar alle gemeentes van Nederland aan mee kunnen doen is in volle gang! Opgeven is zo gebeurd, het werk komt pas daarna als uw projectvoorstel doorgaat naar de volgende ronde. Of eigenlijk is het échte werk natuurlijk al gebeurd.
Lees verder

23/11/2021

Inzicht in brede welvaart: bekijk het inspirerende gastcollege van hoogleraar Joks Janssen

Corona heeft ons ervan bewust gemaakt dat er meer is dan economie alleen. Dat gezondheid een basis is voor een goede economie. Hoe belangrijk een groene omgeving is, bijvoorbeeld tijdens ons dagelijkse ommetje. Maar corona kan ook een kans zijn om het anders te gaan doen. Om klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en een eventuele economische crisis in de toekomst het hoofd te bieden. Daarvoor biedt het concept brede welvaart houvast.
Lees verder

18/11/2021

Webinar: Ontologie GBI: wat betekent wat?

Om de dienstverlening op het gebied van inkomenszekerheid te verbeteren, nemen gemeenten samen het initiatief om op basis van ervaringen goede oplossingen te bedenken die snel en eenvoudig toepasbaar zijn. Eerst worden deze toepassingen door koplopergemeenten beproeft en waar nodig verbeterd. Daarna kunnen andere gemeenten de toepassing ook gebruiken. Door gezamenlijk op te trekken binnen het inkomensdomein wordt bijgedragen aan een betere en gepersonaliseerde dienstverlening en efficiëntere processen
Lees verder

10/11/2021

Deelnemers gezocht: Proefaansluiting DigiD Machtigen via het DigiD CombiConnect-koppelvlak

Het team Identiteits- en Toegangsdiensten doet een oproep.  Zij zoeken  gemeenten die graag als eerste willen aansluiten op DigiD Machtigen via het DigiD CombiConnect-koppelvlak. Op dit moment zijn de gemeenten Den Haag en Rotterdam  samen met Logius, bezig met de eerste aansluiting en alles wat daarbij komt kijken. Er worden nog verschillende zaken opgelost, daar wordt op dit moment nog aan gewerkt. Wanneer deze zaken opgelost zijn, dan is het tijd  dat een aantal gemeenten het aansluitproces gaan doorlopen om te kijken of het werkbaar is en -indien nodig-  advies willen geven hoe het aansluitproces nog beter zou kunnen. Wie doet mee? 
Lees verder

10/11/2021

Slimme, groene en veerkrachtige steden en gemeenschappen - Een dialoog tussen EU burgemeesters en de commissie

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, gaat op 2 december een dialoog aan met EU-burgemeesters van de Living-in.EU-beweging en de Intelligent Cities Challenge over de groene en digitale transformatie en sociaaleconomische veerkracht van steden en gemeenschappen.
Lees verder