Gemeenten organiseren steeds meer samen. Zo maken ze effectief gebruik van dezelfde collectieve voorzieningen en infrastructuur, van elkaar leren en elkaar versterken. Gezamenlijk organiseren maakt standaardisatie mogelijk, met maatwerk waar nodig.
Belang van deze ontwikkeling
Samen organiseren realiseert ruimte voor maatwerk in dienstverlening door kostenefficiëntie, door standaardisatie en door de ontwikkeling van gemeenschappelijke, op elkaar aangesloten digitale werkprocessen en voorzieningen voor gemeenten.
Inwoners en ondernemers verwachten van gemeenten de snelheid van webwinkels en de veiligheid van banken Zowel wat betreft mogelijkheden als service en nazorg. Gemeenten hebben te maken met deze dagelijkse realiteit en zetten hier optimaal op in. Samen met elkaar organiseren helpt gemeenten efficiënt digitale mogelijkheden in te voeren en helpt bij het oplossen van (schaal)problemen. VNG Realisatie sluit daarop aan en ondersteunt gemeenten bij de ontwikkelingen en implementatie van breed toepasbare voorzieningen die ruimte bieden voor lokaal maatwerk.
Landelijke voorzieningen
Gemeenten hebben met elkaar afgesproken te werken aan de ambities ‘massaal digitaal, maatwerk lokaal’ en ‘werken als één efficiënte overheid’. VNG Realisatie heeft hier invulling aan gegeven door te werken aan landelijke voorzieningen voor digitale dienstverlening voor gemeenten. Voorzieningen zijn digitale oplossingen die via MijnOverheid.nl of het Ondernemersplein.nl worden ontsloten, afhankelijk van de doelgroep van het formulier.
Herontwerp overheidsbrede werkprocessen
Letterlijk het herontwerp van (gemeentelijke) werkprocessen in ketenverband met uitvoeringsorganisaties en dienstverlening, zodat meer effectieve, efficiënte en goedkopere (klantgedreven) dienstverlening wordt gerealiseerd. Het delen van kennis en een effectieve samenwerking tussen gemeenten (onderling), manifestgroep partijen en beroepsverenigingen vormt hierin een belangrijk aspect. Vanuit de VNG Realisatie vinden in 2017 en 2018 meerdere pilots plaats:
- Het project Gezamenlijke Persoonlijke Dienstverlening werd in 2017 afgerond en krijgt een vervolg met twee nieuwe projecten:
- Gezamenlijke dienstverlening op locatie
- Taskforce Huiswerk op orde;
- Verbinden schuldendomein;
- Gegevensuitwisseling schuldhulpverlening
- Faillisementsfraude
Op het spoor 'Leer- en oefenomgeving voor niet-digitale inwoners' heeft onderzoek plaatsgevonden en komt voorlopig geen vervolg.
Innovatief standaardiseren dienstverlening
De samenleving is inmiddels gewend aan de dienstverlening van webwinkels en de veiligheid van internetbankieren. Mooie, intuïtieve websites leiden dag in, dag uit tienduizenden klanten snel en gemakkelijk door online processen. VNG Realisatie zet hierop in door dienstverlening innovatief te standaardiseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de werkwijze die ontwikkeld is op basis van de behoeften en vraag van gemeenten binnen het Kenniscentrum Dienstverlening.
Het Kenniscentrum Dienstverlening werkt samen met bestuurders, gemeentesecretarissen & directeuren dienstverlening en burgerzaken en gemeentelijke professionals aan het verbeteren van gemeentelijke dienstverlening en aan het werken als 1 efficiënte overheid
Aanvullende informatie
Samen organiseren staat niet stil. Op de overzichtspagina samen organiseren van VNG vindt u meer informatie over de nieuwe werkwijze rond het onderwerp.