Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan.
Belang van deze ontwikkeling
Met Common Ground willen gemeenten de informatievoorziening eenvoudiger, sneller en slimmer inrichten.
In de kern gaat het bij Common Ground om een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan. Common Ground is een initiatief van twee gemeentelijke koepelverenigingen voor I&A-professionals: IMG 100.000+ en VIAG. VNG Realisatie voert de regie op de beweging.
Met de herinrichting van de informatievoorziening kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend verbeteren. Dat stelt ze in staat om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke vraagstukken zoals de duurzaamheidstransitie, grip op de (uitgaven in het) sociaal domein en handhaving van openbare orde en veiligheid.
Nieuwe, toekomstgerichte informatievoorziening
Onder de vlag van Common Ground werken gemeenten – samen met ketenpartners en marktpartijen – aan een nieuwe, toekomstgerichte informatievoorziening. Daarbij worden data losgekoppeld van werkprocessen en applicaties. En worden data bevraagd bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.
Om deze transformatie waar te maken, werken partijen samen op basis van vier uitgangspunten:
- gegevens worden uniform gemaakt;
- gegevens worden opgehaald met zogenoemde API’s (stukjes software, waarmee verschillende systemen gegevens met elkaar kunnen delen en uitwisselen);
- er wordt gewerkt met één gemeenschappelijke integratielaag
- data blijven in de bron.
Samen Organiseren
De informatiekundige visie Common Ground heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. Verschillende teams ontwikkelen vanuit het gedachtegoed van Samen Organiseren toepassingen volgens de principes van Common Ground. Dat gebeurt op een moderne, ‘agile’ manier van werken; in korte cycli van ontwikkelen, reviewen en verbeteren.
Meerjarige transitiestrategie
In 2020/2021 ligt de focus op aantonen dat Common Ground werkt in de praktijk en vaststellen wat de randvoorwaarden zijn voor hergebruik en opschaling van oplossingen. Met een projectgroep bestaande uit gemeentelijke vertegenwoordigers en medewerkers van VNG en VNG Realisatie is een voorstel en aanpak ontwikkeld om te komen tot een meerjarige transitiestrategie. Het VNG Bestuur heeft in juni 2020 ingestemd met dit voorstel.