De objectenregistratie is een nog te ontwikkelen uniforme registratie met basisgegevens over objecten in de fysieke werkelijkheid. Daaronder worden verstaan objecten die in het terrein zichtbaar zijn, zoals spoorlijnen wegen, water, gebouwen en bomen, aangevuld met objecten als woonplaatsen en openbare ruimten.
Belang van dit onderwerp
De verschillende bestaande (geo) basisregistraties (waaronder BGT, BAG en WOZ) moeten meer samenhang gaan vertonen.
Meer samenhang in basisregistraties
De verschillende bestaande (geo) basisregistraties (waaronder BGT, BAG en WOZ) vertonen tot nu toe weinig samenhang. De registraties zijn op verschillende momenten en gescheiden van elkaar ontstaan en dat heeft er toe geleid dat gegevens over (nagenoeg) hetzelfde object (zoals gebouwen, wegen of openbare ruimten) verspreid zijn geraakt over verschillende registraties met elk hun eigen inhoud, manieren om processen bij te houden en ICT-systemen. Gemeenten als (mede)beheerder van deze registraties hebben daarom aangegeven de bestaande registraties in samenhang te willen doorontwikkelen tot een objectenregistratie. Ook vanuit het gemeentelijk gebruik van objectgegevens bestaat behoefte aan het doorvoeren van verbeteringen (zoals in het kader van de Omgevingswet en Basisprocessen Gemeentelijke Belastingen).
Gebaseerd op wensen vanuit gemeenten
De objectenregistratie is in eerste instantie gebaseerd op wensen vanuit gemeenten. Er wordt vanuit het Gemeentelijk Geo-Beraad en VNG (Realisatie) nauw samengewerkt met het ministerie van BZK en de Waarderingskamer. Eind 2018 worden een aantal activiteiten door BZK ondergebracht in een programma ‘Doorontwikkeling in samenhang’. Daarnaast pakken gemeenten zelf een aantal zaken op die alleen/vooral hen aangaan in een decentraal traject (zoals de uitwerking van een uniform bijhoudingsproces).