Etalage Monitor Sociaal Domein

Monitoren doe je samen

Het klinkt logisch. Wie monitort, moet weten welke gegevens hij waarom voor wie bijhoudt. Toch is dat in de praktijk niet eenvoudig. Diverse gemeenten investeren daarom in een gezamenlijk proces tussen onderzoek, beleid, wethouders en gemeenteraad. Met vallen en opstaan. En met succes. “Sommige raadsleden nemen de monitor nu standaard mee naar vergaderingen".

“Het is best een woelige tijd geweest”, erkent Jan van Kleef, beleidsmedewerker sociaal domein bij de gemeente Leiden. “Voorheen hielden we vooral het aantal verstrekte voorzieningen bij. Eerst beperkt, later uitgebreider, tot en met onderwijs en sport aan toe. Op een gegeven moment raakte de raad het spoor bijster. Ze misten de relatie tussen alle cijfers, hun eigen doelen en de beschikbare middelen. We hebben toen, het was 2017, een onafhankelijke kwaliteitscommissie opgericht om samenhang in de gegevens te brengen. Dat is het begin geweest van een gezamenlijke aanpak van gemeenteraad, beleid en de afdeling onderzoek.” (....)

Lees het hele artikel: 'Monitoren doe je samen'

Verdiepende artikelen

Om meer achtergrond en duiding te geven aan de projecten uit de Etalage Monitoring Sociaal Domein, publiceren we een serie van vier verdiepende artikelen die steeds inzoomen op een of meerdere cases uit de etalage. Het eerste artikel, ‘Leren van cijfers en verhalen’ is al eerder verschenen. Hierin wordt aan de hand van monitoring van jeugdzorg in Eindhoven duidelijk dat de rol van data binnen gemeenten verandert: “Van afzonderlijk opererende onderzoekers die rapporten afleveren naar een gevarieerd team van beleidsmakers, wethouders, wetenschappers, onderzoekers en raadsleden dat de gekozen maatschappelijke trends en doelen volgt.” In de volgende artikelen komen onder meer de uiteenlopende ervaringen van de gemeenten Leiden, Amersfoort, Nijmegen, Wageningen en het Kennispunt Twente aan bod.