Omgevingswet

Denk mee over de requirements van de software van de toekomst

Als op 1 januari 2021 de Omgevingswet van kracht is, hebben gemeenten nieuwe of aangepaste software nodig om hun werk uit te voeren. Denk hierbij aan software voor het behandelen van een vergunningaanvraag of het opstellen van een omgevingsplan. VNG zet wensen en eisen op een rij.

Om er voor te zorgen dat gemeenten de juiste software tot hun beschikking krijgen, stelt VNG samen met gemeenten en leveranciers wensen en eisen (applicatie requirements) voor deze software op. De requirements kunnen leveranciers gebruiken als input voor het bouwen van software. Ook kunnen gemeenten de requirements inzetten als basis voor een aanbesteding. VNG verwacht in eerste kwartaal 2019 een volledige versie van de requirements op te leveren. De requirements voor de Omgevingsbeleid software (huidige bestemmingsplan software) en de software voor vergunning, toezicht en handhaving (VTH) zijn nu al als 0.5 versie in te zien op GEMMA online.

Bijdragen aan de requirements?

Door de 0.5 versie beschikbaar te stellen, wil VNG zowel softwareleveranciers als gemeenten de kans geven input te leveren. Levert jouw bedrijf software voor vergunningverlening, toezicht en handhaving of voor het opstellen van bestemmingsplannen? Bekijk dan de VTH requirements of Omgevingsbeleid requirements en geef direct online feedback via de denk mee knop. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Nils Couwenbergh: nils.couwenbergh@vng.nl.