Aanjaagteam digitale toegankelijkheid staat voor u klaar

Aanjaagteam digitale toegankelijkheid staat voor u klaar

Nederlandse overheidsorganisaties zijn verplicht hun communicatiekanalen digitaal toegankelijk te maken voor iedereen. Dat geldt dus ook voor burgers met een functiebeperking: bijvoorbeeld mensen met een auditieve en/of visuele beperking, met autisme, dyslexie en/of een motorische beperking.

Digitaal toegankelijke websites en apps zijn niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. De implementatie en eisen worden beschreven in het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid (BDTO) en hangen uiteindelijk aan de Wet digitale overheid (Wdo).

Gemeenten streven ernaar volledig te voldoen aan de WCAG 2.1 A & AA . De gemeenten die nog niet voldoen, treffen maatregelen om wel te gaan voldoen. Daarnaast kopen gemeenten ook veel diensten in. Bij inkoop en contractverlenging is het belangrijk om de juiste eisen te stellen. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten behoefte hebben om goede voorbeelden en praktijken met elkaar te delen.

Aanjaagteam

Om de Nederlandse gemeenten hiermee te ondersteunen, is het Aanjaagteam digitale toegankelijkheid gestart. Het Aanjaagteam ondersteunt het delen en opdoen van kennis op verschillende manieren:

  • Twee ambassadeurs, oud-wethouder Maurice Hoogeveen (Maurice.Hoogeveen@vng.nl) en raadslid Yousuf Yousufi (Yousuf.Yousufi@vng.nl) benaderen alle verantwoordelijke bestuurders. Wilt u namens uw gemeente zelf het gesprek initiĆ«ren, neem dan rechtstreeks contact met hen op.
  • Voorbeelden, vragen en praktische tips worden met en door gemeentemedewerkers gedeeld op het VNG-forum Digitale toegankelijkheid. De Community Manager van VNG faciliteert deze groep. Meld u aan of log in op het forum.

Het team Markt & Overheid gaat op verschillende manieren in gesprek met leveranciers. U kunt online meedoen op Common Ground. Bij alle gesprekken staat voorop: wat zijn de knelpunten en welke voorbeelden kunnen we geven ter inspiratie.