De Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI)

De Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI)

Gemeenten staan midden in de samenleving en worden sterk door maatschappelijke en technologische innovaties beïnvloed. Burgers en bedrijven verwachten dat dienstverlening altijd op een eigentijdse en eenvoudige manier toegankelijk is en dat hun gegevens veilig zijn bij de overheid. Gemeenten kiezen er daarom voor hun dienstverlening steeds digitaler aan te bieden. Daarnaast is de bedrijfsvoering steeds meer afhankelijk van digitale middelen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van clouddiensten. Het gebruik van hiervan biedt gemeenten veel voordeel, maar moet men zich realiseren dat data en diensten zich buiten de fysieke grenzen van de gemeenten bevinden. Een ondersteunende landelijke ICT-infrastructuur is dan essentieel om gemeenten veilig en wendbaar te houden.

Belang van dit onderwerp

De GGI is een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur, onderdeel van de overheidsbrede digitale infrastructuur, waardoor de samenwerking tussen gemeenten, leveranciers en andere overheden beter, veiliger en gemakkelijker wordt. GGI vormt het fundament voor een gemeentelijke community cloud.

GGI: doet uw gemeente al mee?

Aanvullende informatie

 • GGI-netwerk: Een beveiligd landelijk datanetwerk van en voor gemeenten.
 • Cloud-afspraken: Dit zijn de voorwaarden die gelden voor het ontsluiten van commerciële cloud-omgevingen, al dan niet via Diginetwerk eN GGI-Netwerk.
 • GGI-veilig: zorgt voor de actieve beveiliging van het dataverkeer over het GGI-Netwerk en over de eigen bedrijfsnetwerken van gemeenten.

Aanvullende informatie over GGI-Veilig en ondersteuningsmiddelen voor afname en implementatie van de verschillende producten/diensten kunt u vinden op het besloten GGI-Veilig forum

 

Formulieren

  9 producten die raken aan dit onderwerp

  IPv6 bij gemeenten

  Het huidige systeem van internetadressen (IPv4-adressen) raakt snel op, terwijl met de opkomst van het Internet of Things juist steeds meer adressen nodig zijn. Om in de toekomst te communiceren met andere systemen, moeten gemeenten nieuwe internetadressen (IPv6) invoeren.
  Gewijzigd: 7 december 2021
  product

  Collectieve afspraken
  Klaar voor implementatie

  Monitor Doelgerichte Digitalisering

  De Monitor Doelgerichte Digitalisering (MDD) geeft inzicht in de ‘digitale volwassenheid’ van een gemeente. Op basis van die informatie geeft de MDD tips en adviezen hoe gemeenten hun digitale ambities kunnen realiseren.
  Gewijzigd: 9 augustus 2021
  instrument

  Gepubliceerd

  GGI-Veilig

  GGI-Veilig ondersteunt de gemeente bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het veiliger maken van de ICT-infrastructuur.
  Gewijzigd: 21 december 2021
  product

  Collectieve afspraken
  In gebruik

  GGI-Netwerk

  Het GGI-Netwerk is een beveiligd datanetwerk speciaal voor gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden.
  Gewijzigd: 27 januari 2022
  product

  Collectieve afspraken
  In gebruik

  Cloud-Afspraken

  GGI-Afspraken zijn de voorwaarden die gelden voor het ontsluiten van commerciële cloud-omgevingen op het GGI-Netwerk.
  Gewijzigd: 3 december 2021
  instrument

  Collectieve afspraken
  Gepubliceerd

  GIBIT-overeenkomstengenerator

  De VNG heeft de Gemeentelijke Inkoop bij IT Toolbox (GIBIT) vastgesteld. Bij de GIBIT zijn vervolgens modelovereenkomsten gemaakt die aansluiten op de GIBIT. De overeenkomst biedt ruimte om eventuele afwijkingen ten opzichte van de GIBIT op te nemen. De modelovereenkomsten kunt u invullen via een generator.
  Gewijzigd: 6 maart 2021
  product

  Collectieve afspraken
  In gebruik

  Gemeentelijke ICT kwaliteitsnormen bij de GIBIT

  Als gemeenten een overeenkomst sluiten waarbij de GIBIT van toepassing is, gelden de Gemeentelijke ICT-Kwaliteitsnormen. Zo behouden gemeenten een betrouwbare en gedegen IT-infrastructuur.
  Gewijzigd: 27 juli 2021
  product

  Collectieve afspraken
  In gebruik

  Samenwerkingsverbanden en de GDI

  Gemeenten werken steeds vaker samen op veel verschillende vlakken. In deze samenwerkingsverbanden worden voorzieningen van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) gebruikt. Dit project gaat specifiek in op de knelpunten voor samenwerkingsverbanden bij het gebruik van de GDI
  Gewijzigd: 28 augustus 2020
  verkenning

  Collectieve afspraken

  GT Vaste Communicatie

  GT Vaste Communicatie biedt de mogelijkheid vast spraakverkeer aan te bieden aan het openbare netwerk voor spraakverkeer, of vast spraakverkeer te ontvangen op de eigen kantoorlocatie.
  Gewijzigd: 12 oktober 2020
  product

  Collectieve afspraken
  In gebruik