Dutch Design Week

Symposium smart society meets smart design

Voor het tweede jaar op rij is de VNG aanwezig op de Dutch Design Week, dit jaar onder de vlag ‘Smart Society meets Design’. We exposeren de resultaten van onze ideeëncompetitie, gaan in gesprek met het innovatiekabinet en organiseren op vrijdag 26 oktober een mini-symposium over de laatste innovaties op het gebied van Smart Society. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Tijdens de Dutch Design Week, bij uitstek een broedplaats voor nieuwe en creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen, bieden we gemeentebestuurders, ambtelijke top en andere geïnteresseerden een inspirerend symposium over ontwikkelingen in de Smart Society. 

Programma mini-symposium 26 oktober

9.00 – 9.30: Inloop met koffie en thee

9.30 – 10.45: Plenaire opening

  • Europarlementariër Marietje Schaake legt de verbinding tussen Europese ontwikkelingen en de dagelijkse praktijk en uitdagingen voor gemeentebestuurders.
  • Panelgesprek met Ger Baron (CTO van de gemeente Amsterdam), Saskia Bruines (Wethouder gemeente Den Haag en portefeuillehouder Smart Society binnen G5), Monique List (wethouder binnenstadseconomie, cultuur, citymarketing en bereikbaarheid gemeente Eindhoven) en Marietje Schaake.

11.00 – 12.15: Spoor A – bestuurlijke en organisatorische randvoorwaarden voor een datagedreven gemeente

  • Hans Nouwens, (initiatiefnemer van het Nationaal Smart Cities Living Lab). Over de uitdagingen voor bestuurders om Smart City-oplossingen in de praktijk toe te passen. En hoe we daar concreet handen en voeten aan kunnen geven. Bijvoorbeeld bij het inzetten van sensordata in een stad.
  • Panelgesprek met Roeland van der Gugten (Dordrecht), Gooitske Marsman (gemeente Helmond) Hans Nouwens en Chris vast

11.00 – 12.15: Spoor B – Verantwoordelijke data-innovatie

  • Jochem de Groot (Microsoft). Hoe kunnen we samen met overheden tot een gedragscode komen voor verantwoordelijke data-innovatie in het publieke domein?
  • Valerie Frissen (Directeur SIDN Fonds/hoogleraar EUR/ict & social change). Welke handvatten zien we hiervoor vanuit het werkveld van Responsible AI? (onder voorbehoud)
  • Panelgesprek met onder meer Ger Baron (CTO Amsterdam) en Monique List (wethouder binnenstadseconomie, cultuur, citymarketing en bereikbaarheid gemeente Eindhoven)

11.00 – 12.15: Spoor C – Vervolg Smart Society agenda

  • Bram Reinders over het vervolg op Nationale Smart City Strategie
  • Panelgesprek met Saskia Bruines (wethouder gemeente Den Haag), Nathan Ducastel (VNG),
  • Margot van der Linden (ICTU) en Bram Reinders (Global Smart City & Community Coalition)

12.15 – 14.00: Lunch

Tijdens de lunch geeft City-design Specialist Vera Windhagen een presentatie over (data) innovatie en stadsontwerp in Eindhoven (onder voorbehoud). Daarnaast worden de drie prototypes van de ideeëncompetitie gepresenteerd.

In de middag heeft u de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de Dutch Design Week.