Online bijeenkomst over cloud native technologieën

Online bijeenkomst over cloud native technologieën

VNG Realisatie en Logius organiseren een serie online bijeenkomsten voor softwareontwikkelaars, systeembeheerders en IT-architecten. Aan bod komen containerorchestratie met Kubernetes en andere zogenaamde ‘cloud native’ technologieën.

‘Cloud native’ is een manier van het bouwen en draaien van software waarbij de voordelen van de cloud maximaal worden benut: nieuwe functionaliteiten kunnen sneller worden toegevoegd met behoud van de gewenste kwaliteit. Innovatieve organisaties hebben cloud native technologieën met succes omarmd en ervaren nu meer flexibiliteit in hun IT-dienstverlening en een hogere tevredenheid onder hun eindgebruikers. Wat kunnen cloud native technologieën voor ons als overheid betekenen?

Voor deze eerste bijeenkomst zijn sprekers uitgenodigd van binnen en buiten de overheid om kennis te delen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Programma

 • 15:00 - 15:10: Introductie
  Bart Jeukendrup, technical lead team
  Haven bij VNG Realisatie/Common Ground en Martin Dias D'Ullois, product owner Cloud Services bij Logius.

   
 • 15:10 - 15:40: OpenStad herbruikbaar maken voor gemeenten
  Tosh Koevoets, lead developer bij Gemeente Amsterdam


  OpenStad biedt open source software voor laagdrempelige participatie, zodat inwoners kunnen meedenken en beslissen over wat er in de stad gebeurt. De software is oorspronkelijk ontwikkeld door Amsterdam en wordt nu door steeds meer gemeenten gebruikt. Tosh laat zien hoe met behulp van Kubernetes en Helm charts sinds kort de installatie van OpenStad is vereenvoudigd en eenvoudiger opgeschaald kan worden naar meerdere gemeenten.

   
 • 15:40 - 16:10: Kubernetes bij NU.nl
  Tibo Beijen, senior solutions architect bij DPG Media

  NU.nl krijgt 2 miljoen bezoekers per dag. Hoe bevalt Kubernetes in een ‘high traffic’ omgeving? En waarom is NU.nl overgestapt van ‘zelf doen’ Kubernetes met Kops naar ‘managed’ Kubernetes van AWS met EKS?

   
 • 16:10 - 16:30: Lightning talks;
  Korte presentaties over
  GAIA-X en de Standard for Public Code

De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen.

Binnen VNG Realisatie worden verschillende programma’s uitgevoerd op het snijvlak van overheid en ICT. Dit zorgt ervoor dat we soms een bijbehorend Engels jargon introduceren. Voor ICT’ers meer dan logisch, voor anderen misschien even wennen. We zijn ons daarvan bewust. Het zoeken naar Nederlandse vertalingen zorgt echter voor nog minder toegankelijke teksten. Vandaar dat we soms vasthouden aan bepaalden termen die aan de werkwijze van deze programmateams verbonden zijn.