U bent hier

Blog Hugo Aalders: Samen innoveren

26 februari 2018

Op 1 februari ben ik begonnen als directeur VNG Realisatie. Gemeenten willen vergaand samenwerken om hun dienstverlening en bedrijfsvoering te verbeteren en VNG Realisatie ondersteunt hen daarbij. Ik kom uit de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Hiervoor was ik directeur Inkomen bij de gemeente Amsterdam en vanuit die functie betrokken bij de samenwerking van de vier grote gemeenten in Wigo4it. En bij GBI, het initiatief van vijftien gemeenten om het gemeentelijke basisproces Inkomen te standaardiseren. Ik weet hoe moeilijk het is om samen iets nieuws te maken. Het is taai, het gaat om dingen proberen, mislukken, doorgaan, langzaam veranderen. Ik vind dat er in dat worstelen ook een zekere schoonheid schuilt. We proberen iets beter te maken voor burgers en bedrijven en – als het even kan – ook voor onze eigen medewerkers.

De overheid is te laat begonnen met het innoveren van haar dienstverlening. We hadden niet op tijd door dat de samenleving verandert en daardoor verwachten burgers en bedrijven nu van ons een dienstverlening die in de markt heel gewoon is, maar die wij onvoldoende kunnen bieden. We staan op een achterstand met de markt en het is onze opgave, als gemeenten en als overheid breed, om deze achterstand in te lopen of op zijn minst niet groter te laten worden. Op het VNG Realisatie-congres op 28 maart verkennen gemeenten met elkaar het traject dat we samen lopen. Ik hoop u daar te ontmoeten!

U leest het volledige blog op iBestuur.

Congres VNG Realisatie: ‘Back to the future’

VNG Realisatie organiseert op 28 maart in de Fabrique in Utrecht het congres ‘Back to the future’ om kennis te bundelen zodat gemeenten hun uitvoering kunnen verbeteren. Samen kijken we ‘over de grenzen heen’ en ‘terug vanuit de toekomst’.

Lees meer