U bent hier

Meetup Open Data

Datum22 februari 2018
Begin13:30
Einde16:30
LocatieSeats2Meet Utrecht

Op donderdag 22 februari vindt in Utrecht  de eerste meetup van 2018 plaats. Met ditmaal het thema Open Data starten we het vervolg op de reeks meetups van 2017 rondom de datagedreven gemeente.

Open data staat steeds hoger op de agenda van Nederlandse gemeenten en een nieuw actieplan Open Overheid is in de maak. Uit de nulmeting van vorig jaar blijkt echter dat maar 42 gemeenten open data ontsluiten en dat het aanbod nog beperkt en versnipperd is. Er tekenen zich kampen af van voor- en tegenstanders van investeren in open data. Tijdens deze meetup staan we stil bij uitdagingen en dilemma’s rond open data. Daarnaast delen we verschillende toepassingen uit de praktijk om te laten zien wat wél mogelijk is. U kunt zich overigens ook zelf aanmelden om open data-toepassingen uit uw gemeente te pitchen!

Voorlopig programma

Effectieve open data: Bert Mulder, Lector informatie, technologie en samenleving aan de Haagse Hogeschool
De praktijk van open data is inspirerend en weerbarstig. Deze presentatie laat zien welke uitdagingen er zijn en welke tien stappen in de praktijk doorlopen moeten worden om open data effectief te maken. 

Actieplan Open Overheid 2018-2020, Paul Suijkerbuijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken

In het Actieplan worden de ambities van het kabinet beschreven. Paul Suijkerbuijk deelt de stand van zaken van het actieplan en welke bijdrage u daaraan kunt leveren.

Open data Governance, Ruben Weel, Programmamanager data van de gemeente Hoorn

In deze presentatie ziet u een business case methode voor gemeenten om open data op waarde te kunnen beoordelen.

Slim Melden, Corrine van Veldhuisen, programmamanager Publieksdienstverlening van de gemeente Utrecht

Slim Melden gebruikt open data om het meldingenproces slimmer en eenvoudiger te maken. De toepassing bevordert participatie en vergroot het inzicht in bestaande meldingen.

WaarOverheid, Alex Olieman, Stamkracht

De app WaarOverheid won eind 2017 de Raadsinformatie App Challenge. De app plaatst raadsinformatie op basis van slimme algoritmes op de kaart. Zo zien inwoners wat er in hun buurt speelt en kunnen ze daarover meepraten.

Meer informatie en Aanmelden

Het programma begint om 14.00 uur. Na 16.30 is er een borrel. 

Wegens grote belangstelling is het niet meer mogelijk om u aan te melden. Wilt u een plekje op de wachtlijst? Stuur dan even een e-mail naar Fatiha Alitou. Het definitieve programma ontvangt u een week voor aanvang.

Congres VNG Realisatie: ‘Back to the future’

VNG Realisatie organiseert op 28 maart in de Fabrique in Utrecht het congres ‘Back to the future’ om kennis te bundelen zodat gemeenten hun uitvoering kunnen verbeteren. Samen kijken we ‘over de grenzen heen’ en ‘terug vanuit de toekomst’.

Lees meer