Inwoners en ondernemers willen hun zaken gemakkelijk afhandelen. Snel, betrouwbaar en veilig. Waar mogelijk digitaal, als nodig persoonlijk. En eenduidig: zaken die vanuit klantperspectief logisch bij elkaar horen in samenhang afhandelen. Gemeenten werken daarom steeds meer samen. Met elkaar én met uitvoeringsorganisaties. Door te werken als één overheid kunnen ze hun dienstverlening écht vanuit vragen van inwoners en ondernemers inrichten.
Belang van dit onderwerp
Om hun dienstverlening te verbeteren werken gemeenten samen. Met elkaar: diensten die voor gemeenten hetzelfde zijn, collectief organiseren. En met uitvoeringsorganisaties: zaken in samenhang afhandelen.
Waarom
Gemeenten streven naar één efficiënte, open en transparante overheid. Diensten die voor alle gemeenten hetzelfde zijn, willen we collectief organiseren. Dat scheelt niet alleen geld en tijd. Door dezelfde dienstverlening op dezelfde manier aan te bieden, maken we het voor burgers en bedrijven ook makkelijker.
Werken als één overheid is ook: als gemeenten en uitvoeringsorganisaties samenwerken om de gemeenschappelijke dienstverlening verbeteren. Zaken die vanuit perspectief van inwoners of ondernemers logisch bij elkaar horen ook in samenhang met elkaar behandelen. Vanuit de thema’s ‘overheidsdienstverlening vanuit het perspectief van de burger’ en ‘mensgerichte schuldhulpverlening’ onderzoeken we in een serie innovatieve pilots hoe die samenwerking in de praktijk werkt. En wat de mogelijkheden zijn om deze werkwijzen te standaardiseren.
Overheidsdienstverlening vanuit klantperspectief
Hoe ziet onze dienstverlening aan inwoners en ondernemers eruit als we vanuit hun perspectief redeneren? Als we hun vragen echt centraal stellen? Hoe werkt dat in de praktijk? Wat levert het op en wat vraagt het van de verschillende overheidsorganisaties? In een aantal pilotprojecten brengen we dat in de praktijk.
Mensgerichte schuldhulpverlening
In Nederland zitten bijna 100.000 huishoudens in een schuldhulpverleningstraject. Gemeenten en uitvoeringsorganisaties onderzoeken in een aantal pilotprojecten hoe ze – door samen te werken – mensen met schulden beter kunnen helpen. Waarbij het uitgangspunt is de mensen centraal te stellen. En niet het systeem, de processen of de eigen organisaties. Het draait om mensgerichte schuldhulpverlening.
Aanvullende informatie
Innovatief standaardiseren is een initiatief vanuit het veld, geleid door gemeenten en gefaciliteerd vanuit VNG/VNG Realisatie en overkoepelende organisaties. Het doel is innovaties van dienstverlening op te schalen. Uitvoering gebeurt in samenwerking met meerdere gemeenten en uitvoeringsorganisaties. De pilotprojecten worden versterkt door het Uitvoerdersoverleg en het Kloosterhoeveberaad bestaande uit vertegenwoordigers van gemeenten, overkoepelende organisaties en het Rijk. Lees voor meer informatie het document Kloosterhoeveberaad.