In Nederland hebben naar schatting bijna 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden of een risico daarop. Gemeenten en uitvoeringsorganisaties onderzoeken in een aantal pilotprojecten hoe ze – door samen te werken – mensen met schulden beter kunnen helpen. Het uitgangspunt hierbij is mensen centraal te stellen en niet het systeem, de processen of de eigen organisaties.
Belang van dit onderwerp
Om burgers met schulden beter en sneller te helpen, werken gemeenten en uitvoeringsorganisaties samen. Onder andere rond schuldhulpverlening. Een belangrijk maatschappelijk vraagstuk met veel impact.
Waarom
Waarom
In Nederland zitten bijna 100.000 mensen in een schuldhulpverleningstraject. En nog (veel) meer huishoudens hebben problematische schulden. Het hebben van schulden is één van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Mensen raken in een isolement, worden gemakkelijker doelwit van uitbuiting, ervaren veel stress en krijgen psychische problemen. Gemeenten en uitvoeringsorganisaties onderzoeken in een aantal pilotprojecten hoe ze – door samen te werken – mensen met schulden beter kunnen helpen, waarbij het uitgangspunt is de mensen centraal te stellen. En niet het systeem, de processen of de eigen organisaties.
Hoe dat in de praktijk werkt, toetsen we in een aantal pilotprojecten:
- Regie op gegevens ten behoeve van schuldhulpverlening: burgers op een gebruiksvriendelijke manier meer inzicht geven in hun financiële situatie en regie geven op hun eigen financiële gegevens.
- Signalering stop ANW: SVB en gemeenten ondersteunen gezamenlijk nabestaanden om weer te participeren op de arbeidsmarkt, financieel zelfredzaam te worden en op korte en lange termijn niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.
- Verkenning vroegsignalering o.b.v. CBS-data: Inventarisatie van de broninformatie rondom problematische schulden. Welke gegevens kunnen (gecombineerd) leiden tot vroegsignalering van schulden.
- Samenwerkingspilots gemeenten en uitvoeringsorganisaties: Bevorderen samenwerking tussen overheidspartijen om bij (dreigende) schuldenproblematiek snel en efficiënt te handelen (binnen de wettelijke kaders).