VNG realisatie e-Magazine 7

Zevende VNG Realisatie e-Magazine gepubliceerd

Amsterdam onderzoekt hoe een deel van haar producten aangeboden kan worden als open source software. Zo wordt er gewerkt aan een implementatiestrategie, die komend voorjaar moet leiden tot concrete acties. Een van de inspiratiebronnen is Common Ground. Volgens Maarten van Haasteren, waarnemend CIO, is er een aantal redenen waarom partijen aan de slag gaan of willen met open source. "Belangrijkste reden is dat er zo een platform met services ontstaat. Gebruikers, onze eigen mensen maar ook Amsterdammers die van ons IT-systeem gebruikmaken, moeten op dat platform relatief gemakkelijk software-onderdelen uit kunnen nemen en dat kunnen combineren met andere software. Bij dat model past erg mooi het gedachtegoed van open source software en dat van Common Ground.”

Menig gemeentecollega herinnert zich de invoering van PGB1.0 als ‘een hoofdpijndossier’. De komende jaren wordt er gefaseerd een nieuw pgb-systeem ingevoerd: PGB2.0. “Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de implementatie,” vertelt programmamanager Erwin Stolk. VNG en VNG Realisatie gaan gemeenten daarbij ondersteunen. Adviseur Jeroen Schiedon schreef namens VNG Realisatie het implementatieplan. Want hoewel het systeem nog in ontwikkeling is, is het verstandig als gemeenten zich nu al oriënteren en voorbereiden. Met PGB2.0 komen er namelijk ook enkele inrichtingsvraagstukken op gemeenten af. “De implementatie vraagt daarom al snel zo’n zes tot negen maanden voorbereidingstijd.”

Met Vensters voor Bedrijfsvoering meet de gemeente zowel de prestaties van de bedrijfsvoering als de beleving in de organisatie. Het geeft niet alleen inzicht in de eigen organisatie, maar is ook een benchmark met andere gemeenten. Voor Delft is Vensters de onmisbare blik ‘van buiten’, het lanceerplatform om de ambities op het vlak van bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling aan te scherpen. Dirk-Jan van Dijk, programmeur dienstverlening, vertelt hoe Delft via Vensters tot het inzicht kwam dat de noodzakelijke krimp wel heel erg aan de bedrijfsvoeringskant was doorgevoerd. “Met de uitkomsten van Vensters konden we zichtbaar maken dat dat anders moest, en hadden we daar de bewijsvoering voor die we aan de directie konden presenteren.”

Dit en nog veel meer leest u in het nieuwe VNG Realisatie e-Magazine.