aan de slag met de GIBIT

‘Wij gaan zeker aan de slag met de GIBIT’

In mei en juni worden er verschillende workshopdagen gehouden rondom de GIBIT (Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT). De aftrap van die reeks was op dinsdag 16 mei in Zwolle. Een van de deelnemers aan die workshop was Wietze Woudstra, informatiemanager bij de Friese gemeente Smallingerland (circa 55.000 inwoners). Samen met een inkoper en een jurist vanuit zijn gemeente was hij afgereisd naar Zwolle. 

Tot voor 16 mei was de GIBIT voor Wietze Woudstra nog een vrij onbekend terrein. Vanuit zijn functie als informatiemanager had hij er over gehoord, maar dat was het dan ook wel. “Ik ben naar de workshop gegaan, met name om wat meer te weten te komen over de achtergrond en inhoud van de GIBIT en om te kijken wat wij daar in Smallingerland eventueel aan zouden kunnen hebben”, aldus Woudstra, die terugkijkt op een erg geslaagde dag. “Wat vooral mooi was dat er verbindingen werden gelegd tussen praktijksituaties en de GIBIT-inkoopvoorwaarden. In het begin was dat wel even schrikken, want ik had de GIBIT niet eerder gezien of gelezen en dan moet je tijdens de workshop wel gelijk ermee aan de slag. Dat was even schakelen. Een groot voordeel is dat de stof tijdens de dag op een speelse manier wordt aangeboden, zodat je toch relatief snel thuis raakt in wat de GIBIT is en kan.”

Achtervang

Woudstra is er inmiddels van overtuigd dat de GIBIT veel waarde heeft. “ICT is redelijk specifiek en doorgaans voldoen de (eigen) algemene inkoopvoorwaarden niet echt. Dat betekent dat je in de praktijk nog wel eens leunt op voorwaarden van leveranciers en niet altijd pakt dat even goed uit. Het mooie van de GIBIT is dat je daar vanuit een basis al direct een groot aantal zaken hebt afgedekt. Het mooie is ook dat er een achtervang is. Als er problemen zijn of door partijen vragen worden gesteld, dan weet je dat je bij een club terecht kunt die ook jouw belangen vertegenwoordigt. Dat vind ik wel belangrijk”, zo schetst Woudstra, die er zeker van is dat Smallingerland aan de slag gaat met de GIBIT. “Waar mogelijk gaan wij het toepassen, waarbij we erg benieuwd zijn naar de reacties van de leveranciers. De kleine leveranciers zullen het allemaal wel prima vinden, want die hebben over het algemeen niet de tijd om zich erg te verdiepen in die voorwaarden, maar de vraag is wat de grote(re) leveranciers doen. Ik verwacht daarbij misschien toch wat weerstand.”

Advies aan collega’s

De komende maanden wordt nog een aantal workshops over de GIBIT gehouden: in Venlo, Rotterdam, Zaandam en Amersfoort. Woudstra raadt collega’s van andere gemeenten aan om zich aan te melden voor een van die bijeenkomsten. “Het belang voor hen zit vooral in de verbinding. De workshops richten zich op inkopers, juristen en informatiemanagers en daarmee geeft het inzicht in elkaars vakgebied. Je raakt tijdens die bijeenkomsten in gesprek met mensen van verschillende disciplines en dat is een verrijking. Nee, spijt dat wij naar Zwolle zijn afgereisd, is er absoluut niet. Integendeel, zou ik zeggen. Het levert veel op. Niet alleen voor mij als informatiemanager, maar ook voor onze inkoper en onze jurist.”

De komende weken worden er meerdere informatiedagen gehouden voor het gebruik van de GIBIT. De dagen zijn bestemd voor inkopers, informatiemanagers en juristen van gemeenten.