Ketenbureau I-Sociaal domein

Webinar ‘Aan de slag met de implementatie Woonplaatsbeginsel Jeugdwet’

Op 1 januari 2022 wordt de Wet wijziging implementatie woonplaatsbeginsel Jeugd van kracht. Het is belangrijk dat gemeenten al met de voorbereidingen aan de slag gaan want het is een forse administratieve operatie om het woonplaatsbeginsel goed in te voeren. In dit webinar geven we u een toelichting op de activiteiten die moeten plaatsvinden en krijgt u concreet handvatten waarmee u direct aan de slag kan.

Onder de huidige Jeugdwet betaalt de gemeente waar de gezagdrager van een jongere woont de jeugdhulp aan die jongere. Dat gaat veranderen met de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel: dan betaalt de gemeente waar de jongere stond ingeschreven toen het zorgtraject met verblijf werd gestart. Ook als de jongere later naar bijvoorbeeld een instelling in een andere gemeente verhuist. Bij ambulante jeugdzorg is niet meer bepalend waar de gezagdrager woont, maar waar de jongere zelf woont.

Programma webinar

Het webinar op dinsdag 9 februari bestaat uit vier blokken (onder voorbehoud):

Blok 1: Korte Introductie

  • Doel Wet wijziging woonplaanbeginsel
  • Projectorganisatie
  • Toelichting op de planning in hoofdlijnen (routekaart)

Blok 2: Toelichting op de voorbereiding die heeft plaatsgevonden.

  • O.a. gebruik BRP en AVG, toelichting op definitie van aaneengesloten verblijf en ministeriële regeling

Blok 3: Uitleg

  • Hoe gaat u aan de slag met het uitzoeken van de migratiegroep en het bepalen van de verantwoordelijke gemeente? Hier zullen we tijdens het webinar uitgebreid bij stilstaan

Blok 4: Vooruitblik

  • Randvoorwaarden en volgende stappen

U kunt zicht hier aanmelden voor het webinar

Op de hoogte blijven van de implementatie Woonplaatsbeginsel?

De implementatie van het Woonplaatsbeginsel wordt ondersteunt door een projectgroep met daarin VNG, Jeugdzorg Nederland, VGN en de Nederlandse GGZ. De projectleiding is in handen van het Ketenbureau i-Sociaal Domein. Op de website van het Ketenbureau kunt u lid worden van de community Implementatie Woonplaatsbeginsel.

Praktische informatie over het Webinar

Na aanmelding voor het webinar, ontvangt u van 'Webinargeek' een bevestigingsmail van uw registratie, met daarin de link waarmee u enige minuten voor aanvang, het webinar kunt openen. Bewaar deze bevestigingsmail dus goed.

Mocht het tijdstip van het webinar u niet uitkomen, schrijf u dan toch in. Iedereen die zich geregistreerd heeft, ontvangt één of enkele dagen na het webinar een mail met de gegeven informatie en een link naar de opname, zodat u het webinar ook achteraf kunt bekijken.

Over het webinar

Het webinar volgt u online vanaf uw eigen werkplek. De getoonde presentatie wordt toegelicht door een inhoudelijk expert. De gebruikte software is van webinargeek.com. Dit werkt volledig in uw browser. U hoeft geen plugin te downloaden of app te installeren. Of uw browser en besturingssysteem geschikt zijn kunt u hier zien.

We adviseren de browser Chrome van Google te gebruiken. U zult een 'play-driehoekje' in het beeld zien waarop u moet klikken. Dit omdat browsers tegenwoordig niet meer toestaan dat video's automatisch starten.

Als er tijdens het webinar iets vastgelopen lijkt te zijn, dan kunt u dat proberen te herstellen door de browser te verversen.