E-magazine 2

VNG Realisatie e-Magazine oktober 2018

"Nederland loopt wereldwijd voorop met innovatie in de publieke ruimte. Gemeenten zijn leidend in die ontwikkelingen, want dáár gebeurt het. Niet in Den Haag of in Brussel." Dat zegt Jochem de Groot, directeur Corporate Affairs bij Microsoft, in het nieuwe e-magazine van VNG Realisatie. De Groot is ook een van de sprekers tijdens het symposium 'Smart society meets smart design' dat VNG Realisatie houdt tijdens de Dutch Design Week (26 oktober in Eindhoven).

Eindhoven staat ook centraal in een verhaal over MijnApp. De app wordt ontwikkeld samen met leveranciers, gemeenten en andere partijen en als het aan de gemeente Eindhoven ligt, moet het een toepassing worden voor alle dienstverlening. Een ander instrument is DEDA, de Ethische Data Assistent. Het instrument helpt om ethische vraagstukken in dataprojecten, datamanagement en databeleid tijdig te herkennen.

Tijdig herkennen speelt ook een rol bij het vroegtijdig signaleren en voorkomen dat inwoners nog dieper in de schulden raken. Op dat gebied lopen bij gemeenten en hun partners talloze initiatieven en VNG pakt de overkoepelende vraagstukken op.

Objecten bekijken in 3D (driedimensionaal). Met de ontwikkeling van Virtual en Augmented Reality lijkt dat de normaalste zaak van de wereld, maar met name als het gaat om geo-informatie is het bij gemeenten nog lang geen gemeengoed. Rotterdam is een van de uitzonderingen.

Het spits van het e-magazine wordt afgebeten door de gemeentesecretaris van de Plus 1-gemeente die ingaat op nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals blockchain ("Natuurlijk moeten wij als gemeenten innoveren en dat doen we ook, anders werkten we nog steeds zoals honderd jaar geleden. Maar ik vind wel dat er altijd een verbinding moet zijn met de praktijk").

Over deze onderwerpen - en meer -  leest u in het nieuwe VNG Realisatie e-magazine.