VNG Realisatie e-magazine #11: Grijp uw informatie!

VNG Realisatie e-magazine #11: Grijp uw informatie!

De elfde editie van het VNG Realisatie E-Magazine is uit. In deze editie onder meer aandacht voor Grip op Informatie. We kijken terug op een succesvolle 2e week Grip op Informatie met 14 online webinars. Verder bestaat het PGB dit jaar 25 jaar. Daarom niet één, maar twee maal aandacht voor PGB. We kijken uit naar de implementatie van PGB2.0 en kijken terug naar de pressure cooker PGB-fraude. Verder is er in het E-Magazine aandacht voor de nieuwe aanbesteding mobiele telefonie GT Mobiel 3, het woonplaatsbeginsel jeugd, digitale informatieveiligheid, data science, professionalisering in het sociaal domein en klantcontact in Coronatijd. Wat kunt u ondermeer verwachten:

Grijp uw informatie!

Een goede informatiehuishouding is cruciaal zo bleek wederom tijdens de tweede week van Grip op Informatie. Tijdens de 14(!) webinars in deze week veel concrete oplossingen aangeraakt om gemeenten van elkaar te laten leren en de regie te nemen.

PGB2.0: de implementatie gaat beginnen

Vanaf de zomer van 2021 is het zover: het langverwachte PGB2.0-systeem wordt 'dakpansgewijs' ingevoerd bij alle Nederlandse gemeenten. Leer van de ervaringen van de gemeente Westland die het PGB2.0 systeem hebben beproefd.

Pressure cooker PGB-fraude

Het persoonsgebonden budget (pgb) wordt vaak in één adem genoemd met negatieve bijvoeglijke naamwoorden als 'lastig', 'hoofdpijndossier', 'fraude'. Jammer, want het pgb is voor veel inwoners de mogelijkheid om eigen gespecialiseerde zorg in te kopen. De gemeente, Hengelo, VNG Naleving en VNG Realisatie organiseerden een vierdaagse (!) pressure cooker over fraude en het voorkomen ervan.

Digitale Informatieveiligheid

Sebastiaan van 't Erve is burgemeester van Lochem. Een gemeente die in 2019 werd getroffen door een hack en die heel open is over de afhandeling daarvan. De afhandeling en het belang van informatieveiligheid zijn voor gemeenten zeer relevant. De hack bij de gemeente Hof van Twente toont dat helaas opnieuw aan.

Woonplaatsbeginsel Jeugd

Met de Wet wijziging woonplaatsbeginsel gaat onder meer de financiering voor jeugdzorg veranderen. Gemeenten bereiden zich hier nu al op voor. Een grote operatie met veel veranderingen voor gemeenten en de jeugdzorg.

Veel leesplezier!

VNG Realisatie E-Magazine #11