Symposium gegevensmanagement

Veters strikken tijdens de race

Waarom lukt het zelfs tijdens de datarevolutie niet om voldoende aandacht en eensgezindheid te organiseren op het gebied van gegevensmanagement? Dat vraagt Wim Stolk, voorzitter van de Expertgroep Gegevensmanagement van GEMMA/NORA, zich af in zijn blog op iBestuur. Op 4 april organiseert de expertgroep een symposium.

Voor professionals op het gebied van gegevensmanagement zijn het verwarrende tijden. Data is het nieuwe goud, we maken momenteel de datarevolutie mee, elke zichzelf respecterende organisatie heeft het over datagedreven werken en in de publieke sector komt daar nog eens datagedreven sturen bovenop. Tegelijkertijd is de basis onder al die data, het gegevensmanagement, niet op orde. 

Voor alle duidelijkheid: gegevensmanagement zorgt ervoor dat organisaties op het juiste moment over de juiste data van de juiste kwaliteit beschikken. Gegevensmanagement is niet alleen essentieel voor het slim gebruiken van al die data. Het is ook noodzakelijk om tegemoet te kunnen komen aan privacywetgeving, zoals de AVG. Om gegevens te beveiligen en duurzaam toegankelijk te maken. Om open data in te zetten. Om moderne manieren van gegevensuitwisseling en dienstverlening mogelijk te maken. En om inwoners zelf de regie op hun gegevens te geven. Dit is paradoxaal. Als gegevens het nieuwe goud zijn, waarom hebben we dan geen grip op die gegevens? Waarom ligt er geen stevige basis in de vorm van uniforme standaarden voor het opslaan, beheren, gebruiken en uitwisselen van die gegevens? 

De datagedreven race is dus in volle gang, maar publieke organisaties moeten hun veters nog strikken. Belangrijker nog dan de kosten en opbrengsten is de vraag of je als organisatie niet je eigen bestaansrecht ondergraaft als je geen grip hebt op gegevens. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. De gemeenten kiezen voor de Common Ground, die onder meer uitgaat van registreren bij de bron en van het scheiden van data en processen. Alleen als we grip op onze gegevens hebben zijn we daadwerkelijk ‘in control’. En kunnen we met onze veters stevig gestrikt voluit meedoen in de race.

Lees het volledige blog op de website van iBestuur 

Op 4 april organiseert de Expertgroep Gegevensmanagement samen met VNG Realisatie, NORA, Berenschot, Thorbecke en Solventa het Symposium Gegevensmanagement in Amersfoort.