VNG Magazine

​​​​​​​Samen inkopen en beheren

Wanneer kun je als gemeente meedoen met welke collectieve aanbesteding? Dat is sinds kort te zien op de aanbestedingskalender. Alle collectief ingekochte of samen ontwikkelde producten en diensten moeten ook beheerd worden. Dat gebeurt door het servicecentrum gemeenten, een dienst van VNG Realisatie. U leest er alles over in het nieuwe online magazine van VNG Realisatie.

Aanbestedingskalender

“De belangrijkste reden om samen in te kopen en samen te beheren is wat mij betreft kennis. Het is moeilijk voor gemeenten afzonderlijk om kennis van IT-inkoop en contractmanagement te werven of in te kopen. Als je dit op één plek doet, dan kun je die expertise wel in huis hebben en houden,” zegt Maarten Bruinsma, manager ondersteuning primair proces ICT in de gemeente Amsterdam. Sinds kort kunnen gemeenten op een aanbestedingskalender zien welke aanbestedingen en andere collectieve inkoop gepland is. Voor 2019 zijn dat de aanbesteding voor multifunctionele printers, voor standaard software (zoals softwarelicenties voor kantoorautomatisering) en een onderzoek of het zinvol is om end user devices (zoals tablets) collectief in te kopen.

Samen beheren

Als een product of dienst collectief is aanbesteed, dan moet het contract worden beheerd en leveranciersmanagement worden ingericht. Daarvoor is er het servicecentrum gemeenten, een dienst van VNG Realisatie. Hierin worden alle collectief ingekochte producten en diensten ondergebracht. En ook toepassingen die gemeenten samen ontwikkelden, zoals de Stembureau app.