IPv6

Ruim 50% Nederlandse gemeenten bereikbaar via IPv6

Van de 355 Nederlandse gemeenten is nu meer dan 50% via IPv6 bereikbaar. De hoofdwebsites van de IPv6 gemeenten zijn zowel via het oude Internet Protocol versie 4 als via het nieuwe Internet Protocol versie 6 beschikbaar voor inwoners en ondernemingen. De IPv6 adoptie bij gemeenten is zeer snel gegroeid, van 9% begin 2018 tot meer dan de helft van de gemeenten in maart 2019. 

Deze positieve ontwikkeling bij de Nederlandse gemeenten is mede te danken aan de gefaseerde aanpak die VNG Realisatie heeft geïntroduceerd. Deze richt zich in eerste instantie op het via IPv6 bereikbaar maken van websites en mailservers. Als dat eenmaal is gebeurd, dan wordt gekeken naar de uitrol van IPv6 op interne netwerken. 

Samenwerken

VNG Realisatie werkt in haar IPv6 implementatie nauw samen met de belangrijkste leveranciers en providers die gemeenten ondersteunen bij hun internetactiviteiten. De combinatie van actief beleid en gerichte acties vanuit de leveranciers en providers levert resultaat op. De implementatie van IPv6 door gemeenten is vereenvoudigd door de samenwerking die VNG Realisatie onderhoudt met Logius, de beheerder van IP-adressen voor de overheid. Een gemeente, die haar website en mailserver via IPv6 bereikbaar wil maken, kan nu binnen één dag een IPv6 adresblok krijgen en kan dan binnen een paar dagen ook via IPv6 ‘in de lucht’ zijn.

Vertaal-gateway

Gemeenten die tegen het probleem aanlopen dat hun webhosting provider nog geen IPv6 biedt, kunnen nu tijdelijk gebruik maken van een vertaal-gateway om hun site toch volledig via IPv6 bereikbaar te maken. Deze gateway wordt aangeboden door VNG Realisatie en is kosteloos beschikbaar voor gemeenten. 

E-mail

Het aantal gemeenten waarvan de email via IPv6 bereikbaar is, loopt nog achter op het aantal waarvan de website geschikt is. Dit komt deels doordat een paar grote aanbieders hun emaildienst nog niet via IPv6 aanbieden. Ook zijn speciale applicaties, zoals virusscanners en spamfilters, soms nog een bottleneck om IPv6 snel te implementeren. VNG Realisatie streeft ernaar om de achterstand v.w.b. email door de inzet van extra capaciteit geleidelijk weg te werken.

IPv6

IPv6 is de versie van het Internet Protocol dat het tekort aan IP-adressen oplost. Om iedere PC, laptop, webserver, mailserver en smartphone individueel bereikbaar te houden, voldoet het oude IPv4 niet meer zonder ingrepen die netwerken complexer maken. Met het langere IPv6 adres zijn de komende decennia problemen met adrestekort niet meer te verwachten. Consumenten en organisaties moeten daarvoor wel aansluitingen en apparatuur hebben waarop IPv6 is aangezet. Google houdt bij welk percentage van de bezoekers via IPv6 bij de zoekmachine komt. Wereldwijd is dat 27% en in Nederland 17%. Bijna een vijfde van de Nederlandse burgers lijkt dus naast IPv4 ook IPv6 te gebruiken. Deze zullen dus gemeenten die ook IPv6 hebben via dit nieuwe protocol bereiken. Dat kan in een aantal gevallen een snelheidswinst opleveren.

VNG Realisatie houdt de adoptie van IPv6 bij gemeenten in de gaten met behulp van de site www.internet.nl. Deze meet voor opgegeven domeinen naast de IPv6 geschiktheid van web en email ook de veiligheidsvoorzieningen die geactiveerd zijn. Hier kunnen gemeenten zelf ook nagaan of ze al bereikbaar zijn via IPv6.

Ook aansluiten op IPv6 of meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Herman Timmermans.