Relatie gemeenten en markt wordt gelijkwaardiger

“Gemeenten hebben hun IT-opdrachtgeverschap te lang verwaarloosd. Ze pakken dat nu samen op,” zegt Arjen Gerritsen, burgemeester Almelo. Jan van Ginkel, gemeentesecretaris Zaanstad: “De relatie met de markt wordt daardoor gelijkwaardiger.”

GIBIT

Gerritsen en Van Ginkel vertellen in een artikel op iBestuur hoe gemeenten hun opdrachtgeverschap versterken. Het programma Digitale Agenda 2020 (DA2020) bevat projecten en producten die gemeenten helpen om samen sterker te staan. Bijvoorbeeld in hun opdrachtgeverschap. Zo helpt de GIBIT (Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden Bij IT) gemeenten in hun interactie met leveranciers. “GIBIT stelt gemeenten in staat om op een uniforme manier duidelijk te maken wat je als klant en opdrachtgever nodig hebt en onder welke voorwaarden,” zegt Gerritsen.

Partnerschap

Van Ginkel: “Met GIBIT kunnen gemeenten weer aan het stuur zitten, in plaats van dat ze alleen de voorwaarden van de leverancier overnemen. Hiermee kunnen gemeenten beter vanuit hun eigen kracht samenwerken met leveranciers, in een partnerschap dat volwaardiger is omdat ze heldere afspraken met elkaar maken.” Gemeenten hebben dit partnerschap te lang niet ingevuld, stellen ze. Van Ginkel: “Je kunt zeggen dat we nu een been bijtrekken.”