Raadsinformatie

Raadsinformatie op de kaart dankzij app WaarOverheid

Gemeenten nemen wekelijks besluiten die in meer of mindere mate invloed hebben op het leven van inwoners, ondernemers en bedrijven. Deze informatie is openbaar, maar niet altijd makkelijk te ontsluiten of te vinden. Daarom organiseerde VNG/KING, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een Raadsinformatie App Challenge. Met als uitdaging het ontwikkelen van een app die raadsinformatie makkelijk en herbruikbaar ontsluit.

De jury, bestaande uit Robert van Dijk (griffier gemeente Teylingen), Ingeborg Hoogveld (raadslid Rotterdam), Ben Meindertsma (journalist NOS) en Breyten Ensting (developer Open State Foundation), beoordeelde de pitches. Zij deden dat op basis van de gekozen doelgroep, de potentiële impact en uitvoerbaarheid van de app en de expertise en creativiteit van het team.

Uit de challenge kwamen veel verschillende ideeën naar voren. Voorbeelden van terugkerende thema’s: de mogelijkheid tot het instellen van alerts voor onderwerpen die je interessant vindt en het gebruik maken van locatie-informatie om te zien welke stukken er over de eigen buurt gaan.

De jury maakte de afweging tussen een gedegen app, originaliteit, keek naar vernieuwende ideeën en de realiseerbaarheid binnen twee maanden. Petities.nl kreeg een eervolle vermelding, verder werd dit de uiteindelijke top 5:

  1. WaarOverheid
  2. Locratie
  3. Argu Open raad
  4. Gemeenteradar
  5. 1848 local issues
Kaartje uit de winnende app met Utrechtse Open Raadsinformatie erop geplot.
Utrechtse Open Raadsinformatie op de kaart gezet binnen de WaarOverheid-app

De jury koos WaarOverheid, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Stamkracht als winnaar. WaarOVerheid plaatst raadsinformatie op basis van slimme algoritmes automatisch op de kaart. Daarmee zien inwoners wat er in hun buurt speelt en kunnen daarover meepraten. De jury was onder de indruk van de mogelijkheden van de toepassing en de technische expertise van het team.

In februari is de app van het winnende team beschikbaar, op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen.