GT Connect

Publicatie aanbestedingsbestek 14+netnummer

Het 14+netnummer realiseert één telefonische ingang voor gemeenten. Elke inwoner van Nederland kan met dit nummer gemakkelijk zijn gemeente bellen. Het huidige contract met VodafoneZiggo eindigt medio 2020. VNG gaat daarom deze dienst opnieuw aanbesteden. Een belangrijke stap in het aanbestedingsproces is de publicatie van het aanbestedingsbestek. Dat is op 28 oktober gepubliceerd en beschikbaar voor potentiële leveranciers.

VNG sluit begin 2020 een nieuw contract af met de winnaar van de aanbesteding. Deze voert vervolgens eerst een proof of service uit. Als deze leverancier hiervoor slaagt, dan start de migratie. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan voert de leverancier die de schaduwovereenkomst wint, de proof of service uit. De migratie geschiedt gefaseerd en wordt zodanig uitgevoerd, dat de dienstverlening aan de burgers niet wordt gehinderd.

In grote lijnen respecteert het aanbestedingsbestek de dienst zoals de gemeenten die nu gebruiken. Uiteraard zijn maatschappelijke en technologische ontwikkelingen wel meegenomen. Nieuwe eisen zijn er ook. Zo wordt in de nieuwe aanbesteding ook de combinatie Spraak-Keuzemenu ondersteund om het herkenningspercentage te verhogen. De beller kan dan eerst de gemeentenaam inspreken. Als die niet herkend wordt, dan krijgt de beller een keuzemenu.

Verder komt er bij elk 14+netnummer de mogelijkheid om bij calamiteiten een afwijkende routering in te stellen. Zo kan er verwezen en gerouteerd worden naar een speciaal informatienummer. Zo’n soort voorziening was al in het huidige contract opgenomen, maar was niet bij alle 14+Netnummers uitgerold. Ook krijgen de beheerders van het nummer krijgen meer monitoringvoorzieningen.

14+netnummer

14+Netnummer is een bestaande dienst waarmee gemeenten tegen lokaal tarief telefonisch bereikbaar zijn. Het bestaat uit het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Bijvoorbeeld 14 010 voor Rotterdam of 14 0172 voor Alphen aan den Rijn.

Deze dienst is al jaren beschikbaar. Gemiddeld worden de gemeenten 12,5 miljoen keer per jaar via 14+Netnummer gebeld.