omgevingswet

Oefenomgeving toepasbare regels in juli beschikbaar

Vanaf begin juli 2019 tot en met het eerste kwartaal van 2020 kunnen gemeenten zelf oefenen met toepasbare regels. Dat kan met een oefenomgeving in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en met ondersteuning van een softwareleverancier.

Toepasbare regels zijn juridische regels vertaald naar vragenbomen. Deze vragenbomen helpen gebruikers om in het Omgevingsloket te checken of voor hun initiatief een vergunning of melding nodig is en om een aanvraag of melding in te dienen. Met de oefenomgeving kunnen gemeenten ervaring opdoen met het maken, verifiëren en publiceren van toepasbare regels. Kortom, de stappen die nodig zijn om vragenbomen te publiceren in het Omgevingsloket. Hiermee krijgen gemeenten zicht op de ondersteuning die ze nodig hebben bij het werken met toepasbare regels.

De oefenomgeving

De oefenomgeving wordt geleverd door DSO-LV. Voor iedere gemeente is er in deze omgeving het eigen ambtsgebied beschikbaar en een lege structuur met daarin een aantal topactiviteiten, zoals ‘kappen van een boom’ en ‘maken of veranderen van een uitweg’. Een gemeente kan in deze omgeving, met hulp van een softwareleverancier, zelfgemaakte vragenbomen publiceren zonder eerst een omgevingsplan te moeten opstellen en digitaliseren.  

Zelf aan de slag

Vanaf juli staat dus alles staat klaar om zelf te gaan oefenen met het maken van vragenbomen en deze te publiceren in het Omgevingsloket. Hierbij heeft u wel een softwareleverancier nodig. Een aantal softwareleveranciers kan u hier voor een bepaalde periode en tegen relatief geringe kosten bij helpen. Welke leveranciers dat zijn maken we binnenkort bekend. U kunt er zelfs voor kiezen om in de periode dat de oefenomgeving beschikbaar is, gebruik te maken van meerdere leveranciers. Hiermee krijgt u een goed beeld van de verschillen in hun aanbod en aanpak. Heeft u al een leverancier voor toepasbare regels, informeer dan bij deze leverancier naar de mogelijkheden voor het gebruik van de oefenomgeving. 

Introductiecursus

Voordat u de oefenomgeving gaat gebruiken volgt u bij VNG een introductiecursus. Daarin praten wij u bij over toepasbare regels en gaat u ook zelf aan de slag, zodat u daarna met de oefenomgeving kunt werken. Het is het meest effectief als verschillende disciplines van één gemeente (bijv. juridisch, dienstverlening, vergunningverlening en informatievoorziening op operationeel niveau) samen deelnemen aan de cursus en vervolgens samen aan de slag gaan met de oefenomgeving. Deelname aan de introductiecursus van VNG is gratis.

De introductiecursus vindt plaats in oktober, november en december 2019. Aanmelden voor de cursussen in juli en september is niet meer mogelijk. De introductiecursus start om 9:30 uur en duurt tot 16:30 uur en vindt plaats in het midden van het land. Als u wilt deelnemen dan kunt u zich aanmelden met dit formulier. Wij informeren u dan binnenkort over de datum en de locatie.

Meer informatie

Meer informatie over toepasbare regels vindt u op vng.nl