Met Haven komt Common Ground tot leven

Met Haven komt Common Ground tot leven

Met een wereldstekker kun je je elektrische apparaten waar je ook bent op het elektriciteitsnet aansluiten. Op een dergelijke manier werkt Haven, een basiscomponent van Common Ground. Het is de ‘stekker’ tussen volgens Common Groundprincipes ontwikkelde applicaties en de IT-infrastructuren die gemeenten gebruiken.

De gemeente Utrecht is één van de gemeenten die aan de slag is met Haven. Lazo Bozarov, supply manager bij de gemeente Utrecht, vertelt er enthousiast over in een artikel in het nieuwe e-magazine van VNG Realisatie: “Eén van de kritieke succesfactoren van Common Ground is dat we als gemeenten iets hebben waarmee we de in Common Ground ontwikkelde toepassingen ook echt kunnen gebruiken. Dat hebben we nu met Haven.”

Roderick Schaefer van VNG Realisatie: “Abstract gezegd is Haven een technische laag tussen applicaties en infrastructuur. Alle programmatuur die binnen Common Ground wordt ontwikkeld, gaat daarop werken. Als je bijvoorbeeld als gemeente wilt werken met een zaaksysteem volgens de principes van Common Ground èn je hebt Haven, dan weet je zeker dat het gaat werken.” Hij benadrukt dat VNG Realisatie Haven niet heeft gebouwd. “Haven is gebaseerd op een bestaande technologie, Kubernetes genaamd, die wereldwijd door duizenden organisaties wordt gebruikt.” VNG Realisatie heeft twee producten ontwikkeld die gemeenten helpen om deze technologie te installeren, al dan niet samen met hun leverancier: een referentie-architectuur en de Haven Compliance Checker.