Heerlens Heitje

Heerlen beloont burgers met digitale munt voor participatie

Op welke manier betrek je burgers meer bij de stad? En hoe bevorder je de sociale cohesie in die stad? In antwoord op deze vragen start de gemeente Heerlen – met diverse externe partijen – een Europees project binnen het Urban Innovative Actions programma. Bewoners verrichten nuttige klussen in hun buurt waarmee zij digitale munten verdienen. Die munten kunnen ze besteden bij lokale ondernemers via een daarvoor speciaal ontwikkelde app.

Innovatie

Heerlen is in maart 2021 als eerste Europese gemeente gestart met ’t Heerlens Heitje; een digitale munt voor klusjes in de eigen buurt. De pilot is begonnen in twee wijken van Heerlen. De partners stimuleren activiteit, betrokkenheid, contacten, leefbaarheid en de lokale economie in de buurten en uiteindelijk de hele gemeente. Dat dit idee in Heerlen is geboren, uitgewerkt en van start gaat, is niet vreemd. Heerlen is de stad die openstaat voor experimenten en ruimte biedt aan creativiteit en vernieuwing. De stad waar projectpartner Brightlands Smart Services Campus slimme digitale diensten stimuleert. Ook participatietechnologie-ontwikkelaar CoTown, die de app heeft gemaakt, waren gehuisvest in BSSC .

Vanaf 4 oktober in heel Heerlen heitjes te verdienen!

In de app van ’t Heerlens Heitje zijn sinds maandag 4 oktober klussen verspreid over álle wijken in Heerlen te vinden. Iedereen die het leuk vindt om zijn of haar eigen buurt mooier te maken, kan nu meedoen. Met de digitale heitjes die daarmee verdiend worden, koopt de klusser bijvoorbeeld een lunch, boek of spel bij de aangesloten lokale ondernemers. Elisabeth uit Meezenbroek doet geregeld een klusje en is enthousiast: “Ik ben trots op mijn wijk. Blij dat ik door mee te doen iets kan betekenen voor Heerlen.” De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Samenwerking

‘t Heerlens Heitje is een initiatief van de gemeente Heerlen in samenwerking met centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad, CoTown, Brightlands Smart Services Campus, buurtorganisatie GMS, CBS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het project wordt financieel ondersteund door het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Unie.

VNG Realisatie is betrokken bij het project voor expertise, kennisdeling en om te zorgen dat  de ICT-oplossing gestandaardiseerd wordt. Daarmee zorgt VNG ervoor dat het project kan worden opgeschaald naar andere gemeenten. Het project in Heerlen is een showcase van het Public Services Lab op de Brightlands Smart Services Campus, waarin VNG Realisatie een van de partners is. Hier werken gemeenten in co-creatie aan digitale innovatie en nieuwe vormen van dienstverlening. Meer weten? Kijk dan op de website van Brightlands Smart Services Campus.