Stuurinformatie

Gemeentelijke datalabs gezocht!

VNG Realisatie doet momenteel onderzoek naar gemeentelijke en universitaire datalabs in Nederland. Welke labs zijn er allemaal, hoe zijn ze georganiseerd en welke interessante experimenten voeren zij uit? In het voorjaar verwachten we de resultaten van het onderzoek te publiceren. Die publicatie bevat een overzicht en een indeling van de verschillende soorten gemeentelijke datalabs, aangevuld met aanbevelingen voor het opzetten en gebruiken van een datalab. 

Uiteenlopende datalabs bij gemeenten en universiteiten

Het opzetten van een datalab is voor veel gemeenten een eerste stap richting datagedreven werken. Bekend is dat gemeenten verschillende invullingen en benamingen hanteren voor hun datalab. Ze verschillen bijvoorbeeld in aanpak, samenstelling, locatie en partnerschappen. Er zijn dus ook verschillende verschijningsvormen: van relatief losse werkgroepen tot vastomlijnde organisaties met een eigen organisatiestructuur en een eigen fysieke locatie. Het doel van het onderzoek is om deze datalabs te inventariseren en in te delen. Daarnaast moet het onderzoek helpen bij het leren van elkaars aanpak en ervaringen en waar mogelijk gebruikmaken van elkaars expertise en datalabs.
Behalve gemeentelijke datalabs worden ook enkele universitaire datalabs meegenomen in de verkenning. Sommige gemeenten zoeken op het gebied van data science namelijk de samenwerking met universiteiten op. 

7 maart en 13 maart

De resultaten van de verkenning dienen tevens als input voor een event over datalabs dat VNG Realisatie op 7 maart in Utrecht organiseert: de Meetup Datalabs. Daar kunnen gemeentelijke collega’s die bij datalabs zijn betrokken of erin zijn geïnteresseerd elkaar ontmoeten. Ook bij de meetup staan het opzetten van een datalab en ervaringen met bestaande datalabs centraal. Daarnaast is er een showcase van experimenten die interessant kunnen zijn voor uw gemeente. 
Op het VNG Realisatie Congres van 13 maart zal er ook een sessie over datalabs zijn, met de voornaamste bevindingen uit het onderzoek. U kunt zich via deze aanmeldlink registreren voor de mailinglijst van het Kennisnetwerk Data en Smart Society, zodat u voortaan de uitnodiging voor onze meetups en andere evenementen ontvangt. Onder ‘Stuurinformatie’ kunt u daarvoor ‘Kennisnetwerk Data en Smart Society’ aanvinken.

Meedoen met het onderzoek?

Werkt u voor een gemeentelijke datalab, bent u bezig er een op te zetten of kent u een datalab dat wij mogelijk nog niet in kaart gebracht hebben? Stuurt u dan een mail naar projectleider Fatiha Alitou (fatiha.alitou@vng.nl) om de vragenlijst te ontvangen.