Denk en doen gaan samen op

Denken en doen gaan samen op

Common Ground krijgt steeds meer vorm. En dat lukt alleen omdat we denken en doen combineren, tegelijkertijd. Met heel veel partijen. Het is de enige manier waarop we dit nieuwe informatiekundige landschap voor elkaar krijgen. 

Dat schrijven Raymond Alexander, manager bij VNG Realisatie, en Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie, in een blog op iBestuur. Ze blikken terug op het field lab Common Ground, dat vorige week werd georganiseerd in Utrecht. Ruim vijfhonderd mensen vanuit gemeenten, VNG, marktpartijen en ketenpartners gingen in vijftien teams aan het werk om producten te maken die de Common Groundprincipes tot leven brengen. Bijvoorbeeld een chatbot voor gemeentelijke dienstverlening, zoals verhuizen, waar een team in het kader van NL DIGIbeter aan werkt. 

Voor bestuurders kan de ontwikkeling van Common Ground ongrijpbaar lijken, schrijven Raymond Alexander en Hugo Aalders. De ontwikkeling van Common Ground is geen lineair proces en er gebeurt ontzettend veel op veel verschillende plekken. Het kan bovendien behoorlijk technisch zijn. Maar je hoeft de techniek niet tot op detailniveau te begrijpen om er gebruik van te kunnen maken. Het gaat bestuurders om innovatieve dienstverlening aan inwoners en oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Daarvoor is een goede informatievoorziening de ruggengraat van je organisatie. Als je dat hebt, ben je wendbaar en kun je maatschappelijke opgaven oplossen. Dat kan straks met de informatiekundige visie Common Ground.

(...)