Kennisnetwerk Data en Society

“De datagedreven gemeente bestaat niet”

Centrale vraag bij de Meetup Datagedreven Gemeente op 13 februari: hoe kunnen gemeenten starten met datagedreven werken? Wat vraagt dit van de gemeentelijke organisatie en welke stappen moet die organisatie zetten? Een middag met drie praktijkvoorbeelden van Nederlandse gemeenten leidde op woensdag 13 februari tot een volle zaal.

Leerzaam

Uit het raadplegen van de bezoekers bleek dat het merendeel van de aanwezige gemeenten de eerste stappen inmiddels heeft gezet. Maar ook dat vrijwel niemand klaar is met experimenteren of data geborgd heeft in de organisatie. Experimenteren bleek een terugkerend thema. In Zaanstad ondervond Tom Pots dat hij geen ‘blik data scientists’ nodig had voor zijn Datalab, maar vakmensen die een goed en begrijpelijk dashboard kunnen bouwen. Hij leerde ook dat er te snel gezocht wordt naar voorspellende modellen, terwijl de feiten nog niet volledig beschreven zijn en de diagnostische analyse ontbreekt. Of dat beschikbare informatie wordt overgeslagen of vergeten in het proces. Pots: “Dit zijn allemaal lessen voor succesvol datagedreven werken.”

70 procent mislukt

In Rotterdam probeert programmamanager datagedreven werken Jos Maessen naar eigen zeggen een beetje ‘orde aan te brengen’ in de gigantische hoeveelheden data die zijn gemeente opslaat. Daar is zelfs een ‘data warehouse’ voor in het leven geroepen en een slogan: geen woorden maar data. Dat zou je pretentieus kunnen noemen maar Maessen is juist realistisch. Gebruik en analysen van al die data vraagt een enorme ontwikkeling. Hij probeert werkbare datapakketten aan te leveren bij afdelingen zodat het vertrouwen groeit en de data ook echt gaat werken. Maessen is daar heel eerlijk in: “70 procent van wat we proberen mislukt. Het vuilnis wordt nu al wel slimmer opgehaald maar hoe we Rotterdam met onze data een betere stad maken over 15 jaar, dat weten we nu nog niet.” Maessen ziet nog een ontwikkeling die zorgelijk kan zijn: De voorspellende algoritmes in de data. Wie controleert ze?

Anderhalve man

De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaf  Beatrijs Jansen de opdracht mee om met data beter beleid, betere dienstverlening en bedrijfsvoering te realiseren. Vervolgens begon ze excel-sheets op te halen binnen de organisatie. Ze merkte al snel dat medewerkers er hun eigen systemen op nahielden en dat er geen uniforme regels waren voor het bewaren van data. Met een plan van aanpak zette Jansen een stap richting een organisatie die inzicht heeft in haar eigen beleid. Pijnacker-Nootdorp staat nog aan het begin van data-volwassenheid, maar weet nu wel waar ze naartoe wil. Aan het eind van de middag zijn er zo’n vijftien mogelijke partners die maar wat graag met Pijnacker-Nootdorp willen meedenken over samenwerking. Want: geen woorden maar data.

De volgende Meetup is op 7 maart en zal gaan over gemeentelijke datalabs. Meer over het programma en/of je aanmelden? Dat doe je hier