IPv6

Dashboard Dienstverlening en Digitalisering uitgebreid met IPv6: al 79 gemeenten ook bereikbaar via IPv6

Het in maart van dit jaar geïntroduceerde Dashboard Dienstverlening en Digitalisering op Waarstaatjegemeente.nl geeft aan hoe ver uw gemeente is met digitalisering. Daarnaast laat het dashboard zien hoe inwoners en ondernemers de dienstverlening door uw gemeente beoordelen. Het dashboard heeft nu een nieuwe indicator: is uw gemeente al bereikbaar via IPv6? IPv6 is de nieuwe systematiek voor internetadressen, die moet worden ingevoerd omdat er een tekort aan adressen dreigt op basis van de huidige systematiek (IPv4). Inmiddels zijn de websites van 79 gemeenten al bereikbaar via IPv6.

Internet of things

IPv4 heeft een maximale capaciteit van circa 4 miljard adressen, maar dit 36 jaar oude  systeem van internetadressen raakt uitgeput. Tegelijkertijd zijn er steeds meer unieke internetadressen - IP-adressen - nodig. Onder meer omdat we een groeiend aantal apparaten met een directe toegang tot internet gebruiken. Met de opkomst van het Internet of Things wordt de behoefte aan vaste internetadressen nog groter.

Meer unieke internetadressen

Om in de toekomst te kunnen blijven communiceren met andere systemen, moeten gemeenten IPv6 invoeren. Naast een aantal inhoudelijke voordelen biedt het systeem meer unieke internetadressen, waardoor het mogelijk wordt om elk apparaat dat verbonden is met internet een eigen, uniek adres te geven. Tijdige invoering van IPv6 zorgt ervoor dat gemeenten in de toekomst online bereikbaar blijven en zelf toegang houden tot websites die werken met IPv6. IPv6 is onderdeel van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI).

Over Waarstaatjegemeente

Waarstaatjegemeente.nl laat zien waar alle Nederlandse gemeenten staan op de belangrijkste beleidsterreinen, zoals wonen, veiligheid, economie, onderwijs en gezondheid. VNG Realisatie beheert en ontwikkelt de site in opdracht van de Nederlandse gemeenten. Als inwoner, ambtenaar, bestuurder of belangstellende kunt u hier gegevens inzien en vergelijken met andere gemeenten, met de provincie of met het landelijk gemiddelde. Ook kunt u hier verdiepende rapporten te downloaden. Alle informatie op Waarstaatjegemeente.nl is openbaar toegankelijk.