Impactanalyses

Impactanalyses

De overheid ontwikkelt allerlei (elektronische) voorzieningen. De invoering hiervan heeft vaak gevolgen voor gemeenten. VNG Realisatie voert in opdracht impactanalyses uit om onnodige investeringen en vertragingen bij de implementatie van voorzieningen te voorkomen. De impactanalyse helpt bij een realistische implementatie. De analyse laat zien wat consequenties zijn van de invoering en wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle invoering.

Belang van dit onderwerp

Dankzij een impactanalyse krijgen gemeenten inzicht in de implementatie van (elektronische) voorzieningen en de voorzieningen optimaal laten functioneren in de praktijk.

Waarom

De overheid ontwikkelt allerlei (elektronische) voorzieningen. Als gemeenten besluiten tot implementatie rijst de vraag hoe ze dat gaan doen. Hoe kunnen gemeenten de voorzieningen goed implementeren en optimaal laten functioneren in de praktijk? Deze vraag wordt beantwoord in de impactanalyse. De impactanalyse leidt tot een realistische implementatie van voorzieningen bij gemeenten, zoals de bouwstenen van de GDI (generieke digitale infrastructuur van de overheid). De GDI bestaat uit herbruikbare digitale basisvoorzieningen, standaarden en producten die gezamenlijk gebruikt worden door overheden, publieke organisaties en (soms) private partijen. Hierdoor is het mogelijk om primaire processen doelmatig in te richten en te blijven ontwikkelen.