Digitale Agenda 2020

‘Digitale Agenda 2020 is een atypisch programma’

“De Digitale Agenda 2020 is meer een agendering dan een agenda met vaststaande projecten. Bovendien zijn gemeenten in 2020 niet klaar. Eigenlijk is de Digitale Agenda 2020 dan ook een atypisch programma.” Dat zegt Ingrid Hoogstrate, programmamanager Digitale Agenda 2020, in de special I-samenleving van Publiek Denken.

Volgens Hoogstrate leeft de Digitale Agenda 2020 bij gemeenten. “Zij willen niet meer alles zelf organiseren, ze willen echt veel meer samen doen. Op basis van één infrastructuur, vanuit dezelfde basisprocessen en waarden.”

Larissa Zegveld, directeur van KING, deelt de woorden van Ingrid Hoogstrate. Volgens Zegveld zijn gemeenten toe aan een volgende stap: “Onze huidige aanpak is samen met gemeenten een product of dienst ontwikkelen die vervolgens door alle gemeenten gebruikt kan worden. We noemen dat één keer ontwikkelen en 388 keer implementeren, want zoveel gemeenten zijn er. Dat gaat veranderen: we gaan toe naar het gebruik van collectieve voorzieningen. Dus niet meer 388 keer implementeren bij alle gemeenten, maar één collectieve voorziening die alle gemeenten gebruiken. Een groot deel van het werk bij gemeenten is immers gelijk, zoals het verstrekken van paspoorten en rijbewijzen en het registreren van geboorteaangiftes. Waarom zouden ze dat niet via een collectieve voorziening doen?”