Datagedreven gemeenten

Meetup Datagedreven Gemeente

Steeds meer gemeenten maken slimmer gebruik van de grote hoeveelheden data en de nieuwe technologieën die beschikbaar zijn. Zij bieden kansen voor hun beleid, bestuur, bedrijfsvoering en dienstverlening. Verschillende gemeenten willen of zijn de experimenteerfase voorbij en hebben de ambitie om een datagedreven organisatie te worden.

Maar wat is precies een datagedreven gemeente? Wat vraagt dit van uw organisatie? Welke stappen moet u zetten om daar te komen? Samen met startende en gevorderde gemeenten proberen we tijdens deze meetup tot een gemeenschappelijk beeld van een datagedreven gemeente te komen en te leren van elkaars aanpak en ervaringen bij deze veranderopgave.

Programma

 • 14.00-14.30uur: Beeld van de datagedreven gemeente en een perspectief op veranderen.
  Chris Vast en Mari-An Gerits van VNG Realisatie leiden de meetup in met inzichten die we hebben opgedaan over de datagedreven gemeente. Wat is ons beeld van een datagedreven gemeente? En welke theorieën kunnen ons helpen grip te krijgen op deze veranderkundige opgave?
 • 14.30-15.00uur: Datagestuurd werken: van abstractie tot concrete resultaten.
  Tom Pots, gemeente Zaanstad. Slim omgaan met data leidt tot betere resultaten voor burgers. Hoe kom je van dit geloof tot daadwerkelijk betere resultaten op basis van data?Wat vraagt Datagestuurd werken van ons en onze organisatie én hoe zet je de eerste stap om op basis van data maatschappelijke vraagstukken aan te pakken? Tom Pots deelt de aanpak en ervaringen van Zaanstad.
 • 15.00-15. 30uur: Hoe wordt je een datagedreven organisatie?
  Jos Maessen, gemeente Rotterdam. Wat is de impact van data op de organisatie en hoe krijg je de medewerkers mee? Het programma datagedreven werken binnen Rotterdam focust zich op de organisatorische kant van de datagedreven gemeente. De nadruk in deze presentatie wordt gelegd op verandermanagement en ethiek. Jos Maessen vertelt o.a. over de inrichting van hun programma en over de community om intern te leren en ontwikkelen en samen te veranderen. 
 • 15.45-16.00uur: Pauze
 • 16.00-16.30uur: Wat is de volgende stap?
  Beatrijs Jansen, gemeente Pijnacker Nootdorp. Net als veel gemeenten is Pijnacker-Nootdorp gestart met een datalab als eerste stap tot een datagedreven gemeente. Momenteel zijn ze stappen aan het zetten voor een meer integrale aanpak. Hiervoor is een model gemaakt en is een ambitie geformuleerd. Wat houdt deze ambitie in en hoe komen ze daar? Kunnen we deze meetup met elkaar Pijnacker-Nootdorp een stap verder helpen? Wat vraagt datagedreven werken van hun data, de systemen, de processen, hun mensen en organisatie en het bestuur? 
 • 16.30-17.00uur: Discussie en doorkijk

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Fatiha Alitou via het e-mailadres: fatiha.alitou@vng.nl