Gemeentesecretarissen

Speciaal voor de gemeentesecretaris hebben we bovendien een ‘gemeentesecretarissen-spoor’ uitgezet. Ex-diplomaat Erwin van de Pol is daarbij de gids. Hij is al dertig jaar actief als adviseur netwerk-organiseren en organisatieontwikkeling, heeft intussen heel wat gemeentelijke managementteams en Colleges van B&W begeleid en is o.a. docent ‘Lokaal leiderschap’ bij SIOO. In zijn spoor kunnen gemeentesecretarissen een Pleinentour maken. En hij begeleidt de dialogen van de twee op gemeentesecretarissen en verantwoordelijkheid afgestemde workshops:

  • In de ochtend (11.00u-12.00u) ‘Het gezag van de gemeentesecretaris’. – Meer dan honderd secretarissen deden mee aan een onderzoek naar gezagsbronnen van de gemeentesecretarissen. Onderzoeker Thijs Jansen geeft de uitkomsten van het onderzoek, gaat in op de soorten gezag waar gemeentesecretarissen op kunnen bouwen en op de verschillende arena’s waar ze hun gezag nodig hebben. Gevolgd door een dialoog tussen hem en gemeentesecretarissen.
  • In de middag (14.30u-15.30u) ‘Hoe technologie ons verandert’. – Een lezing van Peter Paul Verbeek, professor in de filosofie van de technologie: Welke nieuwe vraagstukken komen op ons af, nu technologieën zo ingrijpend het individu, de instituties en de samenleving beïnvloeden?  - Met aansluitend een verkennende dialoog naar een nieuw soort gezag: wat staat gemeentesecretarissen te doen, als individu, als leidinggevende en als lid van de samenleving?
     
  • Daartussen (13.15u-14.15u) ‘Pleinentour over de domeinpleinen’. – Verschillende rondleidingen over de pleinen van het Congrestival.

Gemeentesecretarissen die met een heel MT of een aantal medewerkers komen, bieden we de mogelijkheid om het congres kort samen af te sluiten. Dat geeft de mogelijkheid om samen te bespreken wat je meeneemt naar de eigen organisatie en hoe je dat oppakt. Ook kunnen daar (advies)vragen worden achtergelaten voor VNG Realisatie of de VGS, waar we in de weken na het congres op terugkomen. Wanneer je dit wilt, kun je dit op het inschrijfformulier aangeven bij ‘Opmerkingen’.