Smart Society

Meetup kennisnetwerk Data en Smart Society: Blockchain

Het kennisnetwerk Data en Smart Society organiseert de volgende meetup op donderdag 11 oktober. Het thema is dit keer Blockchain. Blockchaintechnologie heeft de potentie om eigenaarschap en wederzijds vertrouwen op een betere wijze te organiseren of faciliteren. Ook voor gemeenten leidt dat mogelijk tot baanbrekende innovaties.

Verschillende gemeenten hebben in samenwerking met VNG Realisatie geexperimenteerd met blockchaintechnologie. Een aantal pilots zijn gestopt, andere zijn uitgegroeid tot succesvolle projecten. Tijdens deze meetup delen we de laatste ontwikkelingen en actuele vraagstukken en presenteren verschillende gemeenten hun blockchainproject.

Voorlopig programma

  • Steven Gort is werkzaam bij ICTU. Zijn inleidende presentatie gaat over samen innoveren voor publieke dienstverlening en de rol en positie van open source en blockchain daarin. Welke visie op de overheid hoort daarbij? Hoe komen we daar

  • Sofie Berns geeft een impressie van de whitepaper Blockchain die VNG Realisatie dit najaar publiceert. Welke keuzes kun je maken als je als gemeente beslist gebruik te maken van blockchaintechnologie en wat zijn de voor en nadelen per gekozen weg?

  • Bas de Boer van de gemeente Haarlem vertelt meer het traject waarbij de gemeente Haarlem gebruikmaakt van Blockchaintechnologie om uittreksels digitaal te verstrekken. Dit project wordt momenteel opgeschaald naar 25 gemeenten. Maar mogen persoonsgegevens ├╝berhaupt wel gekoppeld worden aan de blockchaintechnologie?

  • De gemeente Barneveld experimenteert met Blockchaintechnologie rondom hun duurzaamheidslening. Een bijzondere case omdat het een publiek-private samenwerking betreft. Klaas Pol gaat in op de invloed van deze technologie op processen, dienstverlening en bedrijfsvoering binnen de gemeente.

Tijdens deze meetup delen we de laatste ontwikkelingen en actuele vraagstukken en presenteren verschillende gemeenten hun blockchainproject.