Common Ground

Cloud Native Overheid: Open Compute, Site Reliability Engineering (SRE) bij Google & Openstack door ODC-Noord

VNG Realisatie en Logius organiseren een serie online bijeenkomsten voor softwareontwikkelaars, systeembeheerders en IT-architecten. Aan bod komen containerorchestratie met Kubernetes en andere ‘cloud native’ technologieën. Voor deze tweede bijeenkomst zijn sprekers uitgenodigd van binnen en buiten de overheid om kennis te delen aan de hand van praktijkvoorbeelden. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen.

 • 15:00 - 15:10: Introductie
  Bart Jeukendrup, technical lead team Haven bij VNG Realisatie / Common Ground en Martin Dias d'Ullois, product owner Cloud Services bij Logius.
 • 15:10 - 15:40: Open Compute Project
  Menno Kortekaas, CTO bij Circle B Het Open Compute Project (OCP) is een samenwerkende gemeenschap opgericht door onder andere Facebook, Rackspace en Microsoft die zich richt op het herontwerpen van hardwaretechnologie op basis van open source-principes. Met behulp van schaalbare racks worden flexibele en modulaire oplossingen geboden met een hoge operationele efficiëntie en dichtheid en een laag energieverbruik.
 • 15:40 - 16:10: Site Reliability Engineering (SRE) bij Google
  Jan Christiaan van Winkel, Lead educator / Senior Site Reliability Engineer bij Google Bij bedrijven en instanties waar een speciale ontwikkelafdeling en een beheersafdeling (ops) is ontstaat vaak een spanningsveld tussen deze twee afdelingen. In deze lezing kijken we naar de manier waarop SRE bij Google dit spanningsveld ombuigt in een positieve kracht en ontwikkelaars en beheerders beter samenwerken.
 • 16:10 - 16:30: Openstack door ODC-Noord
  Martijn Straatman, Cloud Engineer bij ODC-Noord Als één van de vier overheidsdatacentra van Nederland is Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord) gevestigd in Groningen. ODC-Noord levert aan acht ministeries binnen de Nederlandse overheid datacenter- en clouddiensten in de vorm van HaaS, IaaS en PaaS dienstverlening. De cloud dienstverlening is gestart op basis van Openstack en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige cloud dienstverlening tbv Kubernetes binnen de overheid. Tijdens deze presentatie gaan we in op de ontwikkelreis die is volbracht om te komen tot de huidige dienstverlening die wordt afgenomen door organisaties binnen de overheid.